Munkaszüneti nap lesz pénteken

FRISSÍTVE: Hamarosan hosszú hétvégéjük lesz a romániai alkalmazottaknak, ugyanis január 24-e (a román fejedelemségek egyesülése) hivatalos munkaszüneti nap.

A tavalyi évhez képest idén újdonság, hogy egy 2019 júliusában kihirdetett, a munkatörvénykönyvet módosító javaslat előírja: a kormánynak január 15-éig határozatba kell foglalnia, hogy a törvényes ünnepnapokat megelőző vagy azokat követő munkanapok közül melyeket nyilvánítja munkaszüneti napnak.

Ez a határidő azonban lejárt, és a kormány semmit nem közölt ez ügyben – hívja fel a figyelmet az avocatnet.ro jogi portál. Ez azt jelenti, hogy a törvényes ünnepnapokon kívül idén nem lesznek újabb szabadnapok. 

Idén a hivatalos munkaszüneti napok a következők:

Január 24. (péntek) – a román fejedelemségek egyesülése

Április 10. (péntek) – Nagypéntek

Április 12. (vasárnap) és 13. (hétfő) – a nyugati kereszténység húsvéti ünnepe

Május 1. (péntek) – a munka ünnepe

Május 31. (vasárnap) és június 1. (hétfő) – pünkösd

Június 1. (hétfő) – gyermeknap

Augusztus 15. (szombat) – Nagyboldogasszony

November 30. (hétfő) – Szent András

December 1. (kedd) – Románia Nemzeti Ünnepe

December 25. (péntek) és 26. (szombat) – karácsony

FRISSÍTÉS: A kormány betartotta RMDSZ által benyújtott  törvénymódosítás előírását – pontosította cikkünket a jogszabály kezdeményezője, Vass Levente parlamenti képviselő. A politikus emlékeztetett: a decemberben munkaszüneti nappá nyilvánított január 3. az egyetlen olyan nap 2020-ban, mely ünnep előtt vagy után és a hét vége között levő hétköznap. "Vagyis a kormány már decemberben elegett tett a törvény által előírt kötelezettségének" – magyarázta a Maszolnak. Hozzátette: a jogszabály 2021-ben jobban fogja mutatni az előnyeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?