Hargita megyében a téli szezon kezdetétől mintegy 300-szor riasztották a hegyimentőket

A Hargita megyei hegyimentők a téli szezon kezdete óta mintegy 300 esetben nyújtottak segítséget a sípályákon balesetet szenvedett embereknek és a hegyvidéken eltévedt turistáknak.

Fekete Örs, a Hargita megyei Salvaspeo hegyimentő-szolgálat vezetője az Agerpres-nek hétfőn arról számolt be, hogy hétvégenként nagyon zsúfoltak a sípályák, az utóbbi időben külföldről – főként Magyarországról – is érkeznek turisták, ami az elmúlt két évben nem volt jellemző.

A megye minden pályáján kitűnő körülmények között lehet síelni, bőven van hó, kivéve az alacsonyabban fekvő területeket, ahol azonban a hóágyúk bevetésével szintén élvezhetővé teszik a pályákat – mondta Fekete Örs.Illusztráció: Facebook

Elmondása szerint ebben az idényben a hegyimentőket az esetek 99 százalékában a sípályákon bekövetkezett balesetekhez riasztották, amelyek között voltak nagyon súlyosak is, de tavalytól eltérően, idén nem történt halálos kimenetelű incidens. A riasztások egy százalékát a hegyvidéken gyalogosan, vagy a GPS irányítását követő, kocsival eltévedt turisták adták le, ez utóbbiakat gyakran ki is kellett menteni a hóból.

Fekete Örs szerint a síszezon kitart még Hargita megyében a következő hetekben is. A téli sportok kedvelőinek azt javasolják, hogy figyeljenek egymásra ereszkedés közben, legyen megfelelő felszerelésük, és a tudásuknak és képességeiknek megfelelő nehézségű pályákat válasszák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?