Hargita megyébe látogatott  Makkai Péter munkaügyi államtitkár

Hétfőn Hargita megyébe látogatott Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára. A csíkszeredai megyeházán tartott egyeztetések legfontosabb része a 219-es számú, szociális gazdasági törvény megvitatása volt.

Az egyeztetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Fikó Csaba, a minisztérium alkalmazottja, Elekes Zoltán, Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója, Zonda Erika, a Programok, projektek igazgatóság vezetője, Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere, Csedő Tibor, a csíkbánkfalvi NaturClean Egyesület elnöke és a Civitas Alapítvány képviselői.

„A szociális ellátó rendszerek támogatása sajnos még mindig változtatásokra szorul. Ezért a szociális gazdaság törvényének módosítását szorgalmazzuk” – emelte ki az egyeztetést követően Borboly Csaba. Hozzátette: több szociális vállalkozás is hátrányos helyzetűeket foglalkoztat, ennek ellenére támogatásuk nincs megoldva. „A kormánynak meg kell találnia a szükséges eszközöket a szociális szolgáltatások minden kategóriájának finanszírozásához, hogy senki ne maradjon le a támogatásról” – hívta fel a figyelmet a megyei tanács elnöke.

„Meg vagyok győződve arról, hogy a szociális gazdaság egy olyan szemlélethez juttat el, amely emberközpontú, egy olyan szociális gazdaságot kiépítve, ahol az emberek jól érzik magukat. Bízom benne, hogy az együttműködésre alapuló munka meghozza a gyümölcsét” – fejtette ki Makkai Péter államtitkár.

Az egyeztetésen bemutatták azokat a szempontokat, amelyekkel a hátrányos helyzetű emberek szembesülnek, valamint azokat a javaslatokat, amelyek a jogszabályi változtatások értelmében javasolnak a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság részéről. A csíkszeredai látogatást követően kedden Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke fogadta Makkai Péter államtitkárt és munkatársait Székelyudvarhelyen.

A megyei tanács alelnöke szerint azon kell dolgozni, hogy olyan lehetőséget teremtsünk a szociális segélyezés rendszerében, amelyben a helyi gazdasági és termelési folyamatokat segítik és munkahelyeket biztosít a hátrányos helyzetűek számára.

(Nyitókép forrása: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?