banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Hargita megye háziorvosainak egyelőre mintegy 60 százaléka oltja be a pácienseket

Hargita megye háziorvosainak egyelőre mintegy 60 százaléka, szám szerint 86-an vesznek részt a koronavírus elleni oltási kampányban – közölte az Agerpres hírügynökséggel Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

Hargita megye 134 háziorvosi kabinetje közül 83 kötött finanszírozási szerződést az egészségbiztosítási pénztárral, így mostantól 86 háziorvos is részt vesz a lakosság immunizálásban. Amint az igazgató kifejtette, a koronavírus elleni oltást kabinetjükben beadó háziorvosok közül 46 vidéken, míg 37 városon praktizál. Csíkszeredában 20, Székelyudvarhelyen 31, Gyergyószentmiklóson 15, Maroshévízen 9, Székelykeresztúron 2, míg Szentegyházán 6 háziorvosi kabinetben kezdődött meg az oltás.

Duda Tihamér meglátása szerint a jelentkezők száma az előzetes várakozásoknak megfelelt, ám remélik, hogy idővel még többen kapcsolódnak be az oltáskampányba. Megjegyezte, hogy a háziorvosok többsége elkötelezett az oltás felé, és már januárban vállalták az immunizálást az oltásközpontokban.

A szerződésben foglaltak értelmében a háziorvosoknak kell előjegyezniük, beoltaniuk, majd utánkövetniük a pácienseiket, illetve az országos adatbázisban is nekik kell regisztrálniuk őket. Ha mindez megtörtént, igényelhetik a juttatást a biztosítótól.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint a háziorvosok bevonásával a falusi környezetben élők átoltottsági aránya is növekszik, mivel az eddigi tapasztalatok szerint a vidéken élő lakosság – különböző okok miatt – kevésbé jutott oltáshoz. Mint mondta, Hargita megyében az idős, falun élő emberek nagy hányada még nem kapott oltást. Ebben az időszakban naponta átlagosan két koronavírushoz köthető halálesetet jegyeznek a megyében, és a többségük be nem oltott, idős személy. Hargita megyében még nem volt arra példa, hogy egy immunizált személy elhunyt volna a fertőzés következtében.

A megyébe szerdán megérkezett az első szállítmány Johnson&Johnson-vakcina, és amint befut az igénylés a háziorvosok részéről, szállítják is tovább azokat a kabinetekbe.

Hargita megyében egyébként 14,7 százalékos az oltottsági arány, de mivel sok nem Hargita megyei lakos oltatta be magát itt, a helyiek átoltottsági valós aránya 10-11 százalékra tehető.

(Címlapkép: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?