banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Csak rendelési időn kívül tudnának oltani a háziorvosok, a pénzt is keveslik

Május 4-étől a háziorvosi rendelőkben is elindulhat az immunizáció, az országos oltáskampány koordinátora szerint azonban a romániai családorvosok csak egyharmada jelezte eddig, hogy csatlakozna a programhoz. A Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke szerint még sok a tisztázatlan kérdés, de az bizonyos: az oltást csak rendelési időn kívül tudnák megoldani, ami szerinte azt is jelenti, a rendelőben maradó személyzetet pluszban kellene fizetni.

Május 4-étől beindul a családorvosi rendelőkben történő immunizálás is. Valeriu Gheorghiță oltásparancsnok múlt heti nyilatkozata szerint a romániai háziorvosok mindössze egyharmada jelezte eddig, hogy csatlakozna a kampányhoz, holott előzetes becslések szerint 50-55 százalékos részvételre számítottak.

Az országos oltáskampány koordinátora szerint érthető, hogy a háziorvosok az elején tartózkodóbbak, mert még nem tudják, miről szól ez a folyamat, és tarthatnak attól is, hogy a rendelőbe érkező vakcinák kárba mennek, nem lesz elég jelentkező. Ráadásul sok háziorvos már szolgálatot teljesít az oltóközpontokban, és nagy kihívást jelenthet ezt összeegyeztetni a saját munkájukkal, és még emellett oltani is a saját rendelőben.

Dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke a Maszol érdeklődésére úgy fogalmazott: egyelőre nem készült el a végleges szerződés, amely rögzíti, hogyan és milyen feltételekkel olthatnak május 4-étől a háziorvosi rendelőkben. A háziorvosok ugyanis magán szolgáltatókként, az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján végzik tevékenységüket, ismertette.

„Ha a biztosító pénztár valamilyen szolgáltatást óhajt vásárolni, akkor szerződést kell kössön a szolgáltatóval. A biztosítási rendszerben ez így működik. Szerződés még elfogadható formában nincs. Állítólag a kormány tegnap megszavazott egy olyan kormányrendeletet, amellyel módosít a szerződés eddigi változatán” – részletezte a Maszolnak csütörtökön az orvos.Illusztráció forrása: MTI

Úgy vélte, további kérdéseket is felvet a háziorvosok oltási kampányban való részvétele, például hogy milyen oltóanyaggal oltanának. A Pfizer vakcinája nem kerülhet szóba, mivel azt különleges körülmények között lehet csak tárolni, amit a rendelőkben nem lehet biztosítani, így marad a Johnson&Johnson, a Moderna és az AstraZeneca, de ez utóbbival szemben egyelőre még mindig elutasító az emberek egy része.

Egyelőre a Johnson and Johnson egydózisú vakcinával indul az oltás. A Johnson and Johnson oltóanyagából egyelőre 57 500 dózist osztanak szét, minden, az oltási folyamatban részt vállaló családorvosnak 25 adagot. Ezt a közeljövőben további 80 ezer adaggal egészítik ki, a családorvosi rendelők által jelzett igényeknek megfelelően, derült ki a napokban.

A háziorvosok Hargita megyei képviselője elmondta: „Ha olyan szerződéssel jönnek, amelyben teljesíthető feltételeket kérnek tőlünk, akkor nincs probléma. Gondolok itt az infrastruktúra kérdésére. Ha előírják például, hogy 4-5 helyiség, terem szükséges ahhoz, hogy az oltást beadhassuk, akkor a háziorvosi rendelők kis töredéke tudná ezt biztosítani. A rendelők működéséhez ugyanis nem szükséges ennyi helyiség.”

Hozzátette: a fogyóanyagot is biztosítani kellene az orvosok számára, mivel annak is komoly költségvonzata van. A magánpraxisban dolgozó háziorvosok a tevékenységük során mindent önállóan biztosítanak, az oltás végzése pedig plusz költségeket generál, amelyeket le kell fedniük. A szakember kiemelte azt is, hogy az oltásokat csak az egészségbiztosító pénztárral szerződött rendelési időn kívül tudnák végezni, ami azt jelenti, hogy az oltás idejére a rendelőben maradó személyzetet is pluszban kellene fizetni.

A pénzt is keveslik

„A jelenlegi szerződésben 15 lejt fizetnének egy személy beoltásáért. Ebből nem lehet fedezni fogyóanyagot, helyiséget, a dolgozók bérét. Ráadásul külön szerződést kellene kötnünk a medikális hulladék elszállítására. A mostani megállapodásokban ugyanis meg van határozva ennek a mennyisége és az elszállítások gyakorisága. Mindez a rendelők működéséhez elégséges, de az oltás plusz hulladékot jelent, ami plusz költség. Mérlegre kell tennünk tehát, hogy a bevételi oldal legalább a kiadásokat fedi-e” – fogalmazott dr. Soós Szabó Klára.

Hangsúlyozta: a háziorvosok természetesen nem vonnák ki magukat az oltások beadásának folyamatából. Jelen pillanatban is végeznek oltásokat, a csecsemők, gyerekek védőoltásait teljes egészében a háziorvosi hálózat biztosítja, a felnőttek influenza elleni védőoltását szintén, ezen kívül a koronavírus elleni védőoltást adó oltóközpontokban a legnagyobb százalékban szintén háziorvosok dolgoznak. „A háziorvosokkal kötendő szerződés módosításáról a szerdai kormányülésen fogadtak el határozatot. Ha megjelenik a Hivatalos Közlönyben, akkor törvényi erőre emelkedik, de ha valahol az útvesztőkben elakad, akkor nem lép érvénybe” – fűzte hozzá Soós Szabó Klára.

Háromszéken remélik, mások is csatlakoznak

Háromszéken egyelőre 25 családorvos vállalta, hogy csatlakozik az oltáskampányhoz, városon és vidéken egyaránt – közölte szerdán a Maszollal a Kovászna megyei Közegészségügyi Igagzatóság (DSP) vezetője. Ágoston László elmondta, a Johnson and Johnson vakcinájával indul az oltás a háziorvosi rendelőkben, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell felkeresni az orvosunkat.

Arra kérte az érdeklődőket, hogy jelezzék előzetesen családorvosuknál, hogy igénylik a vakcinát, mivel az oltáskampányhoz csatlakozott orvosok attól tartanak, hogy nem lesz elég igénylő és kárba vesznek a vakcinák. Az igazgató meggyőződése, hogy amennyiben a háromszékiek nagy számban jelzik családorvosuknál, hogy igénylik az oltást, akkor az eddigi 25 háziorvoshoz mások is csatlakoznak.

Kovászna megyében a lakosság 18,6 százalékát immunizálták ez idáig. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság telefonos ügyfélszolgálatot is működtet, így a 021 414 44 67-as telefonszámot hívva naponta 8 és 22 óra között kaphatnak információkat minden, koronavírussal és oltással kapcsolatot kérdésükre.

Mobil oltócsoport immunizálja a mozgásképtelen személyeket

Kovászna megyében májusban elkezdődik a mozgásképtelen személyek immunizálása is, miután egy mobil oltócsoport otthonukban keresi fel azokat, akik igénylik a koronavírus elleni vakcinát, tudtuk meg. Ágoston László elmondta, az érintettek a családorvosuknál jelezhetik, hogy igénylik a védőoltást, ez alapján házhoz küldik a mobil oltócsoportot.

Hozzátette, keresik a megoldást, hogy Kovászna megyében növeljék a beoltottak számát, ezért szakemberek vállalják, hogy kiszállnak a magánvállalkozások székhelyére is, ahol beoltják az ezt igénylő alkalmazottakat és azok családtagjait is. Háromszéken jelenleg 7 oltóközpont működik 15 oltás vonallal, ahol naponta összesen 1260 személy immunizálását tudják elvégezni. Háromszéken naponta átlag 800-900 személy kapja meg a vakcinát, a megyében jelenleg nincsenek várólisták, elegendő vakcina áll a rendelkezésre ahhoz, hogy folyamatosan fogadni tudják az oltakozni vágyókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?