Egészségügyi miniszter: a háziorvosok minden beoltott páciensük után pénzt kapnak

A háziorvosok minimum 30 lejt fognak kapni minden páciensük után, akit felírnak a koronavírus ellen beoltandók várólistájára, majd utólag is figyelik a beoltott állapotát – közölte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

Ez az összeg 50 lejre nőhet, ha az illető családorvos oltásra alkalmas pácienseinek több mint fele jelentkezik oltásra, és 60 lejre, ha ez az arány a 60 százalékot is meghaladja.

Továbbá azok az orvosok, akik a következő hónapokban a lakosság beoltásán dolgoznak túlórában, minden pluszban ledolgozott óráért 90 lejt kapnak. Az asszisztensek 45 lejt, a nyilvántartást vezetők 20 lejt kapnak majd minden túlóráért. A döntést sürgősségi rendelet formájában hozza meg a kormány, majd a Törvényhozási Tanács elé kerül, hogy mielőbb hatályba léphessen. A miniszter hozzátette: a rendeletben bruttó összegekről van szó.

A második szakaszban jogosulttá vált személyek péntek délutántól háziorvosaik vagy munkaadóik által, illetve személyesen is regisztrálhatnak a vaccinare-covid.gov.ro központi honlapon vagy akár telefonon is. A kormány várhatóan péntek esti ülésén fogad el határozatot az oltóközpontok létrehozásáról és működtetéséről. Korábban a nagyvárosok polgármesterei a kormánynál tiltakoztak amiatt, hogy az egészségügyi minisztérium az önkormányzatokra hárította az oltóközpontok működtetési költségeit. A regisztráltak beoltása hétfőtől kezdődik.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a pénteki kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: olyan kormányrendeletet fogadtak el, amelyik pénzzel ösztönzi a háziorvosokat, hogy győzzék meg az időseket és krónikus betegeket az oltás szükségességéről, és regisztrálják őket az oltásra várók rendszerébe.

A miniszter újságírói kérdésre azt is elmondta: jelenleg a korlátozott számban érkező vakcina szab határt az oltási kampány lendületének. Hozzátette: ha nagyobb mennyiségben sikerül beszerezni a vakcinát, akár az is megtörténhet, hogy éjszaka is működtetik az oltóközpontokat.

A második szakasszal párhuzamosan folytatódik a kampány első szakasza is, amelyben az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények személyzete és gondozottjai kapják meg az oltást. A román hatóságok 250 ezerre becsülték az ebbe a kategóriába tartozók számát, közülük csütörtökig közel 169 ezren kapták meg az első oltást, ami körükben 67,5 százalékos átoltottságot fog jelenteni. A hatóságok azzal számolnak, hogy január végéig a kategória 85 százalékát sikerül beoltani.

(Címlapkép: Kolozs Megyei Prefektusi Hivatal)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?