banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Gazdatüntetés: a követelések nagy része jogos és észszerűen rendezhető

A hatodik napjához érkezett a fuvarozók és a gazdák tiltakozása. A közúti forgalmat lassító traktorok és mezőgazdasági munkagépek látványa lassan már megszokottá vált, ugyanakkor már zajlanak a tárgyalások a tüntetők és a kormány képviselői között, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre. Noha kezdetben a nagy szervezetek nem vállalták fel ezeket a megmozdulásokat, időközben a gazdaszervezetek továbbították a követeléseiket az illetékesekhez. Magyar Lóránd RMDSZ-es képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke szerint a kérések nagy része jogos és megoldható, ezért lát lehetőséget arra, hogy a hét végéig lecsengjen ez a tiltakozási hullám.

Emlékezetes, hogy a tüntetéseket múlt hét szerdán a szállítmányozási cégek indították el. Ehhez a spontán megmozduláshoz csatlakozott a gazdatársadalom. Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője, a mezőgazdasági bizottság alelnöke kiemelte: a gazdaszervezetek azt a tüntetést nem vállalták fel, amit a fuvarozók indítottak el a kötelező biztosítások rendezésére. De erre a gazdák is léptek, és önálló csomagot is megfogalmaztak elégedetlenségeikre vonatkozóan. Ezt fel is vállalták, a gazdaszervezetek a tárgyalások mellett vannak – mondta a Maszol megkeresésére Magyar Lóránd .

Fotó: Ferencz Hunor

„Jelenleg is tartanak az egyeztetések a minisztérium és a gazdaszervezetek képviselői között. Ha jól tudom, hétfőn a birkatenyésztőkkel és a növénytermesztőkkel, kedden a szarvasmarha-, a sertés- és a madártenyésztőkkel akarnak tárgyalni” – mutatott rá. Érdeklődésünkre jelezte, hogy ő is látta azt a tizennégy pontos követelési listát, amit a Romániai Gazdák Klubja fogalmazott meg és továbbított a szaktárcának, illetve a kormánynak. „Én úgy látom, hogy a kérések nagy része jogos. Megjelenik az APIA-s kifizetések rendezése január végéig. Tudni kell, hogy a 2023-as támogatásokról beszélünk, amit normál körülmények között 2023-ban ki is kellett volna fizetni. Ezek a gazdák egy előleget kaptak meg és mint minden évben, tavaly is hitegették őket, hogy ezeket a kifizetéseket rendezik. Én azt tartanám normálisnak, hogy adott évben a területalapú támogatások és az állatjóléti támogatások kifizetésre kerüljenek” – vélekedett Magyar Lóránd.

Kéréseket fogalmaztak meg a 2024-es kifizetésekre vonatkozóan is, ugyanakkor felmerült és szerepel a stratégiai tervben, hogy a földterületek 10 százalékát pihentetni, parlagoztatni kellene. „Létezik egy európai uniós jogszabály, illetve egy munkacsoport az Európai Bizottság keretén belül, amelyik ezt a kérdést akarja rendezni. Szerintem ez egy olyan kompetencia, ami nem Románia reszortja, hanem az EB-é. Szerintem ezt uniós szinten rendezni fogják” – ecsetelte a képviselő.

A követelési lista mentén haladva jogosnak tartja azt is, hogy a gazdák kérik a motorolaj szubvenció aktualizálását a jelenlegi üzemanyagárakhoz viszonyítva, a mezőgazdasági alkalmazottakra vonatkozó adómentességet viszont nem támogatja. „Ez egy olyan kérés, amit mi, RMDSZ nem támogatunk és nem támogattuk akkor sem, amikor az adómentesség megszavazásra került. Nem tartom jogosnak, hiszen hosszan lehetne arról beszélgetni, hogy melyek azok az ágazatok, ahol még adómentességet lehetne biztosítani a munkavállalóknál, vagy egy alacsonyabb adót a fizetések után” – vélekedett.

Ukrán gabonadömping „újratöltve”

Ismét napirendre került ugyanakkor az orosz-ukrán háború miatt kialakult ukrán válságból adódó probléma a beáramló olcsó gabona kapcsán. „Mi ezzel kapcsolatban annak idején, amikor terítéken volt, már elmondtuk, hogy elfogadhatatlan, hogy Romániába vámmentes, vámfizetés nélkül kerüljön be az ukrán gabona. Maximálisan támogatjuk a gazdákat abban, hogy ez ne történhessen meg, hogy legfennebb tranzitként jöhessen be gabona Ukrajnából. Ne árasszák el a román piacot, hiszen ezzel a román gazdákat nagyon nehéz helyzetbe hozzák. Láthattuk, hogy azok a számítások, amire valamikor a gazdák felépítették az üzleti vállalkozásaikat, akár kölcsönöket vettek fel és szerződéseket kötöttek, a jelenlegi gabonaárak mellett nem fenntarthatóak. Ha az ukrán gabonával kapcsolatban a kormány nem hoz valami más intézkedést, akkor a gazdáinkat lassan csődbe viszik” – mondta Magyar Lóránd.

Fotó: Ferencz Hunor

Ugyanígy jogos követelésnek tartja a gazdák részéről az árendás törvény újratárgyalását és megszavazását. Emlékeztett, korábban már megszavazták, hogy Romániában legyen egy minimális időtartama egy árendás szerződésnek. Ezt öt évben szabták meg, de alkotmányellenesnek minősítették és így most a gazdák a törvény újratárgyalását kérik.

Szóba kerültek még a támogatások a szarvasmarha-tenyésztőknek, a tejtermelőknek és a húsmarhatenyésztőknek. Ezek azok a programok, amelyek szerepeltek a mezőgazdasági minisztérium támogatási rendszerében az elmúlt években és Magyar információi szerint ezek idén is lesznek, tehát ezzel nem lesz gond a tárgyalások során.

„Összeségében azt látom, hogy a gazdák követelései jogos kérések. A legnagyobb problémát az ukrán gabonadömping jelenti Románia szempontjából. Továbbá, hogy az adott folyóévben megtörténjenek az APIA-ás kifizetések, illetve azok a támogatási rendszerek folytatása, amelyeket a román kormány eddig is biztosított, valamint az árendás törvény rendezése, hogy azzal a gazdák stabilitását tudjuk biztosítani” – fogalmazott.

Lehetett számítani a tüntetésekre

Érdeklődésünkre Magyar Lóránt elmondta azt is, hogy ezeknek a mostani tüntetéseknek voltak előjelei. Emlékeztetett, hogy tavaly már voltak megmozdulások, például amikor tavaly tavasszal az ukrán határhoz vonultak ki a gazdák. „Ugyanakkor, ha szétnézünk Európában, láthatjuk a lengyel vagy a németországi gazdák tiltakozását. Érezhető volt a levegőben, hogy tüntetésekre sor kerülhet. Azt hiszem, hogy ezeket lehet rendezni. Az ukrán gabonaválságra pedig a magyar vagy a szlovák modellt tartanám elfogadhatónak” – vélekedett a képviselő.

Ismeretes, hogy a tüntetések kirobbanásakor felmerült, hogy politikai vonzata van a megmozdulásoknak, főleg amiatt, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai szólaltak fel a szerveződések kapcsán. Arról is beszámoltunk korábban, hogy az AUR-vezér George Simion, valamint az ugyancsak szélsőségesen nacionalista „botrányhősnő”, a SOS Románia irányítója, Diana Șoșoacă is megjelent a főváros peremén tiltakozók körében. Őket viszont az összegyűltek kifütyülték, és arra kérték, hogy ne sajátítsák ki a megmozdulásukat.

Napok óta tartanak a tárgyalások a tüntetők és a kormány képviselői között | Fotó: Románia Kormánya

Ezzel kapcsolatban Magyar Lóránd a Maszolnak azt mondta, hogy az AUR-ról „tudni kell”, hogy bármilyen elégedetlenség van, azt megpróbálja kisajátítani és politikai tőkét kovácsolni belőle. „A mezőgazdasági bizottságnak vagyok a tagja, az alelnöke. A mezőgazdasági bizottságban dolgozok már hét éve, de nem ismerek egy szakpolitikust sem az AUR részéről, aki érdemben ehhez a témához hozzá tudna szólni. Olcsó, populista fogásnak tartom az AUR vezetői részéről, hogy ebből is, és minden szerencsétlenségből, ami ebben az országban történik, politikai tőkét akarnak kovácsolni. Elítélem ezt a magatartást és azt gondolom, hogy szakmailag ehhez az AUR semmit sem tud hozzátenni” – szögezte le.

A hét végéig „lecsenghet” a tiltakozási hullám

Mialatt Bukarestben tárgyalnak a helyzet rendezésére, a főutakon továbbra is tart a gazdák tiltakozása. Továbbra is „spontán” tüntetnek, ugyanakkor a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) nevű gazdaszervezet hétfőn azt mondta, hogy ha a mezőgazdasági minisztérium nem oldja meg a követeléseiket, akkor hivatalosan is országos tiltakozást fognak szervezni. A problémák megoldására határidőket is szabtak Florin Barbu tárcavezetőnek.

Magyar Lóránd szerint a felvetett követelések nagy részében meg fognak tudni egyezni az agrárminiszterrel. „Ő ígérgetések szintjén nagyon jól teljesít, viszont a megvalósításai ettől már jóval gyengébbek. Viszont azt látom, hogy a követelések nagy része teljesíthető. Itt a kulcskérdés az ukrán gabona, amit nem tudom, hogyan szándékozik rendezni a minisztérium, illetve a kormány. Az bebizonyosodott a válság kezdete óta, hogy nem jók azok az intézkedések, amiket a kormány meghozott. Nem elég a gazdatársadalomnak, ezen kellene radikálisan változtatni. A többi kérdésben azt hiszem meg tudnak majd egyezni és a héten ez a tüntetéshullám le fog csengeni” – vélekedett a képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?