banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Lebénította a forgalmat a fuvarozók és gazdák spontán tüntetése

Fuvarozók és gazdák tüntetése bénította le szerdán a forgalmat az ország több forgalmas útján. A szállítmányozók többek között a kötelező gépjárműbiztosítás (RCA) árával és az üzemanyag megemelkedett jövedéki adójával elégedetlenek, miközben a farmerek hosszabb panaszlistával készültek.

Fotó: Infotrafic

Az első hírek a tüntetésről Buzăuból érkeztek, de Bukarest körgyűrűjén és Kolozsvár mellett is forgalmi dugók alakultak ki. A Román Rendőrség fel is hívta a figyelmet arra, hogy az ország több pontján akadozik emiatt a közlekedés. A Digi24 beszámolója alapján Kolozs megyében Gyalunál (Gilău) alakult ki torlasz, miután az ott „felsorakozott” teherautók tiltakozásul lecsökkentett sebességgel haladtak. A szállítmányozók elégedetlenek a kötelező gépjárműbiztosítás (RCA) magas árával, azzal, hogy GPS-rendszert kér tőlük az adóhatóság, ugyanakkor vámolási és egyéb fiskális eljárásokat is nehezményeznek. A News.ro alapján Augustin Hagiu, a Román Szállítmányozók Szövetségének (FORT) elnöke a követeléseik között 5000 lejes RCA-ársapkát kér az B 0-s osztályú járművekre, ugyanakkor dömpingellenes törvényt is szorgalmaz.

A spontán akcióhoz az ország több pontján csatlakoztak a gazdák is, de Florin Barbu mezőgazdasági miniszter Facebook-oldalán kiadott közleményében kiemelte, hogy délig egyetlen szervezet sem vállalta fel a tüntetést, az általa vezetett tárcához nem is érkezett hivatalos formában követelés a gazdák részéről. Ő is csak annyit tud, ami a sajtóban és a különböző nyilvános fórumokon megjelent, azaz a biztosítási kötvényekkel és a traktorvezetői jogosítványokkal kapcsolatos elégedetlenség „űzte ki” a gazdákat a tüntető fuvarozók mellé. Barbu megjegyezte, hogy ezek orvoslása ugyan nem az agrártárca hatáskörébe tartozik, de támogatni fogja a farmereket. Jövő hétre találkozóra hívta a szervezezetek és szövetségek képviselőit, hogy idei programokat ismertesse, ugyanakkor ezen alkalommal a problémákat is megvitathatják. „Ugyanakkor garantálom, hogy a támogatásokat időben utaljuk. Az üzemanyagtámogatás továbbra is a lehető legmagasabb értékű lesz. Jó a költségvetésünk az idei esztendőre, minden ágazat számára van pénzalap” – szögezte le. Bejegyzésében Barbu utalt arra is, hogy választási év lévén a tüntetés politikai indíttatásból történt, holott szerint senkinek sem lenne joga felhasználni a gazdákat és azok munkáját választási kampányra.

Vasile Ștefănescu, a romániai szállítmányozók konföderációjának (COTAR) elnöke azt mondta az Agerpresnek, hogy az általa irányított érdekképviseletnek nincs köze a szerdai tüntetésekhez. Ők békés párbeszéd útján akarják rendezni a problémáikat. Már korábban a kormányhoz fordultak annak érdekében, hogy megoldják a teherautók mérlegelésével kapcsolatos gondokat, az RCA-kötvények ára miatt pedig külföldi biztosítóval készülnek megállapodást kötni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?