banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bukarestbe mennek tüntetni a gyógyszerészek

Az ország minden tájáról a fővárosba érkező gyógyszerészek szerdán 11:00 és 13:00 óra között a kormány épülete előtt tiltakozó akciót tartanak a Romániai Gyógyszerészek Kezdeményező Csoportja és a Romániai Gyógyszerészek Országos Szövetsége szervezésében, hogy felhívják a figyelmet a gyógyszerészeti rendszerre, „amelyről a kormányzat az elmúlt húsz évben megfeledkezett, és a közösségek fokozatosan figyelmen kívül hagyták” a döntéshozók tétlensége miatt. A gyógyszerészeti ágazatot virágzó, gazdaságilag erős területnek tartják, de a gyakorlatban ez egyáltalán nem így van, állítják a tüntetés szervezői.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

„Az európai országokban a gyógyszerészek kulcsszerepet játszanak az egészségügyi rendszerben, és olyan feladatokat kaptak, amelyekkel a lehető legtöbbet hozzák ki a képzésükből, az ötéves egyetemi tanulmányaikból, amelyet időnként további szakosodással egészítenek ki hároméves rezidensképzésen keresztül. A gyógyszerészek az orvosi csapat részét képezik, és részt vesznek a betegségek megelőzésében és nyomon követésében, így ők a legkönnyebben elérhető egészségügyi szakemberek. Az évek során Romániában a gyógyszerészet területén hozott döntések azonban nem a gyógyszerészekre és a betegek egészsége érdekében betöltött szerepükre összpontosítottak. Sőt, úgy tűnik, hogy olyan szakma a gyógyszerészeti, amely csak akkor jut eszébe a hatóságoknak, amikor bajban vannak, de az egészségügyi stratégiákról vagy a megelőzési programokról szóló viták során megfeledkeznek róluk. A gyógyszerészeti területet virágzó, gazdaságilag erős területnek tartják, de a gyakorlatban ez egyáltalán nem így van” – áll a szervezők által sajtóközleményében.

Gyógyszerhiányt hoztak az elmúlt évek

Szerintük az elmúlt években nem hoztak intézkedéseket az ágazat támogatására, annak ellenére, hogy az ágazat erősen szabályozott. A gyógyszerek felárát 2009 óta nem változtatták meg, a betegeknek kompenzáltan vagy ingyenesen kiadott gyógyszereket késve fizetik ki az egészségbiztosítók, a meghozott adóügyi intézkedések még nagyobb gazdasági nyomást gyakorolnak a gyógyszertárakra, a gyógyszerészek pedig nem kapnak megfelelő fizetést a képzésükért – állítják a két szervezet képviselői.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

„Az elmúlt évek a betegek életéhez és egészségéhez fontos gyógyszerek hiányát hozták magukkal, ennek különböző okai vannak (hatóanyaghiány, párhuzamos export, Románia árpolitikája, számos gyógyszer alacsony ára, stb.) A gyógyszerészek fokozatosan adminisztrátorrá váltak, felváltva járnak minden egyes forgalmazóhoz, gyártóhoz, hogy megtalálják a betegek számára a kezelést. A hiányzó gyógyszer pótlásának lépései pedig rendkívül bonyolultak, az indokolt rendelés leadásától a termék hiányának bejelentéséig” amelynek megoldására végül nem történik semmilyen intézkedés – számolnak be a közleményben.

Gyógyszereket és több elismerést követelnek a szakmának

A gyógyszerészek követelik többek között: a betegek gyógyszerellátását, ami csak a kiadott gyógyszerek időben történő elszámolásával lehetséges a biztosító részéről, valamint azt is kérik, hogy a gyógyszerészi hivatást mint szabad foglalkozást ismerjék el a hatóságok.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

Követelik továbbá a gyógyszertár átalakítását kereskedelmi vállalkozásból gyógyszerészeti szolgáltatóvá, a közszférában dolgozó szakembereik személyzeti szabályainak újragondolását, a gyógyszerészek bevonását a krónikus betegek felügyeletébe a fejlett gyógyszerészeti szolgáltatások országos szinten egységesített megvalósítása révén; a gyógyszerészek által a közösségi és kórházi gyógyszertárakban nyújtott gyógyszerészeti szolgáltatások díjazását és elszámolását; a gyógyszerészek vidéki területeken való jelenlétét támogató intézkedéseket. Egyebek mellett kérik a romániai piacról hiányzó gyógyszerekre vonatkozó jogszabályi keret módosítását is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?