FRISSÍTVE – Figyelem! Már december 10-től változik a vasúti menetrend a Nagyvárad–Kolozsvár útvonal felújítása miatt

A korábbi bejelentésekkel ellentétben nem január elsejétől, hanem már december 10-től megváltozik a vasúti menetrend a Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonal villamosítási és korszerűsítési munkálatai miatt. FRISSÍTÉS: A vasúttársaság tájékoztatása alapján nem terveztek közvetlen járatot Kolozsvár és Nagyvárad között.

Fotó: bilete.cfr.calatori.ro/képernyőmentés

December 10-re még található egy a „hagyományos” Nagyvárad–Kolozsvár járatok közül, december 11-től viszont vagy Arad–Piskitelep érintésével, vagy pedig Nagykároly–Dés irányába lehet Nagyvárad és Kolozsvár között vonattal közlekedni. Ez a román vasúttársaság honlapja alapján mintegy hét órával növeli meg az utazási időt, így például az eddigi 2 óra 38 perces utat a leggyorsabban 9 óra 18 perc alatt lehet elérni Dés fele, viszont Piskitelep irányába közel 14 órás lesz az út.

A menetrendváltozás érint ugyanakkor más járatokat is, így például Bukarestből Nagyváradra már nem Kolozsvár érintésével lehet eljutni, hanem Arad vagy pedig Székelyföldön át Nagykároly felé kerülve, ami ugyancsak pár órával megnöveli majd az utazási időt.

Fotó: bilete.cfr.calatori.ro/képernyőmentés

A román vasúttársaság hivatalos honlapján, jegyvásárláskor már látható ez a módosítás, hivatalos tájékoztatást viszont még nem adtak ki. A CFR telefonos tudakozóját felhívva a Maszolnak megerősítették, hogy a menetrendváltozás december 10-től lép életbe, további részletekről viszont nem tudtak tájékoztatást adni. A társaság sajtószóvivőjét egyelőre nem sikerült telefonon elérnünk, emailben kértünk bővebb és részletes tájékoztatás a várható módosításokról.

Emlékezetes ugyanis, hogy legutóbb még azt mondták, hogy csak január elsejétől kell forgalomkorlátozásra számítani, az útvonallezárás pedig csak kisebb szakaszokat fog érinteni, ahol esetenként vonatpótlóbuszokat bocsátanak majd az utasok rendelkezésére. Hogy ez végül megtörténik-e vagy sem, arra még várjuk a választ, az viszont már ismert, hogy a korszerűsítési munkálatokra két évet szánnak, ezért a korlátozás legalább 2026-ig elhúzódik majd.

FRISSÍTÉS: Megkeresésünkre a CFR Călători sajtószolgálata email-ben megerősítette, hogy a menetrendváltozás december 10-én lép életbe. Kérdésünkre azt választolták, hogy a CFR vasúti infrastruktúrájáért felelős társaság elvásárainak megfelelően, a részleges sínlezárások miatt nem terveztek közvetlen járatot Kolozsvár és Nagyvárad között.

„Ami a hosszú távú közlekedést illeti, alternatív útvonalakat biztosítunk (...) és biztosítjuk a közvetlen nemzetközi járatokat is Kolozsvár–Budapest (Bécs), Nagyvárad–Budapest (Bécs), Brassó–Budapest között, illetve országon belül a Nagyvárad Bukarest, valamint a Szatmárnémeti és Bukarest közötti vasúti összeköttetést” – tájékoztattak. Rövid távon Kolozsvár és Egeres (Aghireș) valamint Nagyvárad és Élesd (Aleșd) között továbbra is közlekedik majd személyvonat, és attól függően, hogy mikorra tervezik a sínlezárásokat a Kolozsvár–Élesd vonatjáratok Barátkáig (Bratca) közlekednek majd.

A Szatmárnémeti–Bukarest járat a vonat meghosszabbításával oldják meg, a Temesvár–Iași gyorsvonat Nagyvárad helyett Kolozsvár irányában halad majd, míg a Bukarest–Bécs járat útvonala nem változik – tájékoztatott a CFR sajtóosztálya. Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy miért a karácsonyi ünnepek előtt változtattak a menetrenden és nem várták meg a január elsejét, mint ahogyan azt sem tudtuk meg, hogy ezt miért nem jelentették be korábban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?