Fellendítenék a turizmust: átlátható információs adatbázis készül Hargita megyében

Sajtótájékoztatóval egybekötött projektbemutatót tartott a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás október 25-én a csíkszeredai megyeházán, ahol bemutatták a Hargita-hegység Információs Rendszerét, amely széleskörű tájékoztatást ígér több területen.

A Hargita-hegység Információs Rendszer (HIR) célja egy olyan informatikai termék létrehozása, amely a látogató számára elérhetővé teszi az interneten azon közérdekű, elsősorban turisztikai jellegű információkat, amelyek a régiót vonzóbbá teszik, értékeit és lehetőségeit tudatosítják az érdeklődők körében. 

Fotók: Hargita Megye Tanácsa

Ezzel párhuzamosan a HIR egy Marketplace típusú platformként is működhet, amely a turizmus és más közérdekű tematikájú vállalkozások, szervezetek névjegyét, ajánlatait folyamatosan frissülő formában teszi elérhetővé, ezáltal összefogva mindazt, ami e térséget vonzóvá teszi nemcsak a látogatók számára, hanem az információt szolgáltató résztvevők körében is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, egy olyan felület létrehozása lenne a cél, ami valós időben nyújt információkat helyszínekről, lehetőségekről és szolgáltatásokról egyaránt.

„Az információs lehetőségeket és fejlesztéseket kihasználva, mi is versenyképessé válhatunk az olyan térségek mellett, amelyek közkedveltebbek a turisták által. A fenntarthatóság jegyében egy olyan felületet hoznánk létre, amellyel bemutatjuk és elérhetővé tesszük természeti kincseinket, értékeinket, szolgáltatásainkat, de bizonyos félelmek, városi legendák eloszlatására is alkalmas lenne ez a platform – gondolva itt a szemét, medvék, vagy a programok hiányára” – fejtette ki a megyeelnök. 

A rendszer alapját egy olyan adatbázis képezné, ahol a térképek, események, szolgáltatások, árlisták és minden olyan információ helyet kapna, amely által az idelátogató turista egy okoseszközről könnyedén tájékozódhat. Minden igényt kiszolgálna és segítene a programtervezésben is, valamint interaktivitásra is teret adna, hiszen bárki számára hozzáférhető funkciókat is tartalmazna.

Madár Zsolt, a fejlesztési társulás igazgatója kifejtette, ez a térinformatikai rendszer a társulás működési motorja lehet, melyet saját költségvetésből, valamint a Bethlen Gábor

Alapkezelő Zrt.–hez benyújtott pályázatból finanszíroznának. A tervezett funkciók között szerepel a Marketplace is, amely kiemelten fontos lenne a vállalkozások, a különböző szolgáltatók tekintetében. Kezdeti fázisban csak a Hargita-hegység övezetére készülne el, de amennyiben hasznosnak bizonyul, az egész megyére kiterjesztenék

A GEOTOP tervező cég képviseletében Márton Huba volt jelen, aki röviden bemutatta az elképzelést, és azt a digitális térképet, amire az egész rendszer épülne. Mint mondta, az intézményeknek belső használatra is megfelelő kell legyen, de regisztrációt követően bárki számára elérhető lesz, kereső funkcióval, távolságmérést, területmérést lehet vele készíteni, de az ellenőrzést követően adatbevitelre is lehetőséget ad. Emellett pedig integrálható lesz más rendszerekbe is, így a begyűlt adatok többszörösen használhatóak.

A jelenlévő polgármesterek üdvözölték a kezdeményezést, hiszen jelenleg nincs egy olyan átfogó felület, amely teljeskörű információt nyújtana az idelátogatóknak. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?