Ezentúl a bölcsődei csecsemőgondozók is a tanügy alkalmazottai lesznek

Döntőházként szavazott a képviselőház arról az RMDSZ által benyújtott törvénymódosításról, amely a bölcsődei gyermeknevelőket a tanügyi alkalmazottak közé sorolja – tájékoztat a szövetség közleményében.

Csép Éva-Andrea Maros megyei képviselő, a törvénymódosítás kezdeményezője elmondta: „a nemzeti oktatási törvény a bölcsődei gyermeknevelőket pedagógusoknak minősíti, viszont az egységes bértörvényben ezek a személyek nem tartoztak a tanügyi alkalmazottak közé. Figyelembe véve, hogy a bölcsődék az oktatási rendszer részévé váltak, elengedhetetlen volt rendezni a bölcsődei gyermeknevelők helyzetét” – emelte ki a képviselő.

Fotó: rmdsz.ro

A bölcsődei rendszer 19. századi kialakulásától azt a célt szolgálta, hogy tehermentesítse a családokat, és megfelelő szakmai felügyeletet biztosítson az óvodáskor előtti gyermekeknek. Az RMDSZ oktatás- és családpolitikájának része, hogy egy minél szélesebb körű bölcsődei rendszert építsen ki Erdélyben. Az országos helyreállítási tervben a kormány 370 millió eurót különített el bölcsődék építésére. Júniusban a program harmadik bölcsődeépítési pályázatát nyitotta meg a fejlesztési minisztérium az önkormányzatok számára, augusztusban pedig elkezdődött az első új bölcsőde építése is. A tavaszi parlamenti ülésszakban sikerült a bölcsődéket az oktatási rendszer részévé tenni, biztosítani számukra a normatív finanszírozás lehetőségét.

Csép Éva-Andrea, az RMDSZ munkaügyi politikusa elmondta: „a fejlesztési minisztérium fontos és sikeres projektje a bölcsődeépítési program, amellyel célunk megfelelő körülményeket teremteni a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez, segíteni a fiatal családokat, hogy biztonságban tudhassák gyerekeiket. Ennek elengedhetetlen része a bölcsődei alkalmazottak helyzetének rendezése is azért, hogy a tanügyi alkalmazottakkal egységes bérezésben és bánásmódban részesüljenek.”

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?