Eurómilliós kártérítést követel Andrei Păunescu az apja által írt futballinduló kereskedelmi használata miatt

Andrei Păunescu pert indtott több vállalkozás, köztük a Rapid futballklubja ellene, amiért az apja által írt csapatinduló szövetség kereskedelmi célokra használják.

A klub tavaly ünnepelte fennállása századik évfordulóját | Fotó: A Rapid sportklubjának Facebook-oldala

Adrian Păunescu fia összesen több mint négymillió eurót követel különböző cégektől és egyesületektől, abból egymilliót az élvonalban szerepelő labdarúgóegyüttestől. A Gsp.ro szerint a bukaresti klub főrészvényesének, Dan Șucu cégét, a Mobexpertet is bepanaszolta a bíróságon, ugyanakkor a szállításügyi minisztérium égisze alatt működő Rapid Sportklubtól, a Román Vasúttársaság személyszállítási részlegétől és még a bukaresti metrótársaságtól, a Metrorex-tól is kártérítést kér, amiért valamilyen formában felhasználták az apja által vers sorait. Egészen pontosan tavaly, a klub fennállásának századik évfordulóján a vonat- és a metrószerelvényre is felfesztették a Rapid logóját, és idéztek a Păunescu-versből is.

„Mindenhol otthon vagyunk/ A kapuk kinyílnak előttünk / Nincs szebb és jobban szeretett csapat, mint a Rapid” (Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă și iubită ca Rapid) – ez a refrénje a Bukaresti Rapid indulójának, amelyet a nyolcvanas években Adrian Pănuescu egy baráti focimeccs alkalmával papírra vetetett, Victor Socaciu pedig megzenésítette. Gyorsan az akkor B osztályban szereplő, nagy múltú giulești-i együttes jelképévé vált és azóta is szurkolók ezrei éneklik rendszeresen a meccsek alkalmával.

Andrei Păunescu szerint viszont nem azért írta az apja ezt a verset, hogy az alkoholos italok címkéjén vagy bármilyen más kereskedelmi terméken szerepeljen. „Ez a probléma. Az indulót bárki énekelheti, ahogyan az eddig is volt az elmúlt évtizedek során, de ha eladsz valamit, az már más kategória” – magyarázta az OrangeSport-nak. Nehezményezi, hogy bár ő a költő hagyatékának örököse és kezelője, nem kértek tőle engedélyt a szöveg kereskedelmi célú felhasználására, miközben az sálakon, bögréken és egyéb termékeken van feltűntetve a szerző neve nélkül. „Ha valaki anyagi haszonszerzésre használja a szerzeményt, annak pénzzel kell válaszolnia” – fogalmazott.

A Rapid futballklubja közleményében azt írta, hogy meglepte őket, hogy a szerzői jogok kapcsán pert indított ellenük, hiszen a 80-as évektől kezdődően folyamatosan használják az induló sorait különböző reklámtárgyakon. „A szerző iránti tiszteletünk jeléül, a stadion konferenciatermét Adrian Păunescuról neveztük el, az aréna avatóünnepségére pedig meghívtuk Andrei Păunescut, hogy fizetségért cserébe énekelje el a futballhimnuszt” – fogalmaznak. Emiatt is lepte meg őket, hogy a sajtóból kellett értesülniük a költő fiának panaszáról, de „a múlt és a történelem iránti tiszteletük” miatt nem kívánnak vitát nyitni ez ügyben és nem kommentálják az esetet egészen addig, amíg a hivatalos végzést nem kapják kézhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?