Etikai határokat is felállít a mesterséges intelligencia romániai bizottsága

A Mesterséges Intelligencia Romániai Bizottságának létrehozásáról, megszervezéséről és működtetéséről írt alá pénteken rendeletet Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A bizottság létrehozásáról még tavaly ősszel döntött a kormány, most pedig az illetékes tárcavezető közölte: a bizottság „Románia legnagyobb elméit” gyűjti össze, hogy néhány hónapon belül kidolgozzák a mesterséges intelligenciával kapcsolatos stratégiát, beleértve az etikai határok felállítását is – számolt be az Agerpres.

A Mesterséges Intelligencia Romániai Bizottsága egy konzultatív jellegű szervezet lesz, amely Románia miniszterelnökének védnöksége alatt működik. A bizottság feladata, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tevékenységek és fejlesztések szabályozására, koordinálására, nyomon követésére és kiértékelésére vonatkozó javaslatok révén támogassa a kutatási, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium munkáját.

A testületben a mesterséges intelligencia szakértői, vállalkozók, kutatók, tanárok, diákok, tanulók, közigazgatásban dolgozók vesznek részt, illetve „olyan személyek”, akik közvetlen kapcsolatban állnak, vagy akiknek bizonyítottan érdekük a mesterséges intelligencia ágazatának fejlesztése.

A bizottság tagjai négy működési területre csoportosulnak majd: akadémiai-kutatási ágazat, versenyszféra, közszféra és civil társadalom.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?