banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Értékmentés a Szilágyságban: felújítják a zsibói Béldy-kastélyt

A több mint százéves Béldy-kastély egy gyönyörű tölgyerdőben, Zsibó központjától két-három kilométerre található. Az épület B-kategóriás műemlék, amelynek felújítását Szilágy Megye Tanácsa a 2014–2021 Regionális Operatív Progamon (POR) keresztül, az előző pályázati ciklusban pályázta meg, és bár 68 ponttal nyertesnek minősítették a projektet, pénzforrás hiányában nem tudták elvégezni a felújítást.

A szerző felvételeiSzilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati programja újabb lehetőséget nyújtott a pénz előteremtésére, s idén tavasszal ismét pályáztak, amit szintén kedvezően bíráltak el, és országos szinten ez lesz az első műemlékvédelmi finanszírozási szerződés.

„A felújítás összköltségvetését az elmúlt héten aktualizáltuk: 34,65 millió lejbe kerül a beruházás, amiből 23 millió lejt finanszíroz a PNRR, a különbözetet pedig a POR révén biztosítanánk. Amennyiben ez nem sikerül, saját költségvetésből kell finanszírozzuk a hiányzó részt. Hamarosan kiírjuk a versenytárgyalást a kivitelezésre” – mondta az alelnök, hozzátéve, hogy a teljes külső és belső felújításokat követően, remélhetőleg két év múlva, kulturális központot működtetnének a felújításra váró kastélyban.

A kastély története

Az épületet a Béldy család 1903 körül építtette fiuk, Béldy Kálmán főispán számára, amikor az feleségül vette Wesselényi Béla főispán lányát, Pálmát. Az 1100 négyzetméteres – teniszpályával, ügetővel, parkosított területtel körülvett – kastélyban éltek a fiatalok a kommunista diktatúra által elrendelt 1948-as államosításig. Ezt követően az épületben előbb kórház, majd öregotthon, végül ideggyógyintézet működött. Az 1989-es rendszerváltás után az örökösök visszaigényelték a kastélyt és a körülötte lévő öthektárnyi földet. 2009 januárjában a kastély visszakerült a tulajdonos leszármazottjához, Béldy Lászlóhoz, de még ugyanebben az évben a megyei önkormányzat közel egymillió lejért megvásárolta az ingatlant és a hozzá tartozó területet.

A kastély felkerült a Szilágy megyei történelmi műemlékek listájára, amelyet a román Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma 2010-ben állított össze. Idén a megye egyik legfontosabb történelmi műemlékét, igazi építészeti remekművét, amit a megyei tanács helyreállítani szándékozik, majd kulturális-oktatási központtá alakítva idegenforgalmi célokra hasznosítani, felvették a Kastélyok útja listájára, ezáltal egyike lett annak a 12 romániai turisztikai-kulturális útvonalnak, amiket az országos helyreállítási terv keretében európai forrásokból fognak helyreállítani és népszerűsíteni.

Popovici Katalin Aletta megyei főépítész megkeresésünkre elmondta: a zsibói Béldy-kastély Szilágy megye egyik legimpozánsabb kastélyegyüttese, mely az államosítás ellenére viszonylag jól megőrizte eredeti állapotát és területét. A kastély több mint 120 éves múltra tekint vissza, neoreneszánsz stílusban épült, felidézve az olasz reneszánsz főúri villákat. Homlokzati kialakításában fontos a szimmetria és az árkádok jelenléte, valamint a teraszok, melyek átmenetet képeznek a belső és külső terek között, átvezetnek a kastélyparkba, mely fontos részét képezi az épületegyüttesnek.

A kastély legimpozánsabb része az emeletes központi épület, ahol az urasági élet fontos terei voltak: többek között könyvtár, társalgó, nappali, étkező, magánlakrészek. A főépület egységet képez a két földszintes melléképülettel, melyben a kastély működéséhez elengedhetetlen helyiségek voltak: konyha, éléskamrák, cselédek szobái.

Az ingatlan fontos része volt a ma is fellelhető istálló, mely nagyobb átalakításokon esett át, viszont megőrizte külsejét. A kastélypark kialakítása egyaránt ötvözi a klasszicista tájépítészet és angolpark stílusát.

Tervezett munkálatok

A beavatkozási munkálatok mind esztétikailag, mind statikailag a kastély teljeskörű felújítását célozzák meg. Egyaránt állagmegóvási és korszerűsítési munkalatokat végeznek a kastély emeletes főépületén és a két földszintes melléképületen. Fontos része a felújításnak az egységében megmaradt, nagy kiterjedésű kastélypark tájépítészeti rendezése, mely munkálatok nélkül nem lenne teljes a korhű összkép visszaadása.

A teljeskörű felújítási munkálatok a kastély főépületét és két melléképületét érintik, melynek összterülete közel 2000 négyzetméter, továbbá 500 négyzetméter használhatatlan, utólagosan hozzáépített melléképületeknek az elbontását jelenti.

A közbeszerzés fő célja a viszontagságos múlttal rendelkező épületegyüttes korszerű felújítása és régi pompájának felidézése. A terv szerint egy regionális érdekeltségű kulturális központot hoznának létre benne, amely művészeti eseményeknek, konferenciáknak adna otthont, továbbá állandó és időszakos kiállításoknak biztosítana teret – ismertette a főépítész.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?