banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elsőbbségben a várandós nők és a kisgyermekkel lévő személyek – kihirdették az „udvariasságra nevelő” törvényt

Klaus Iohannis államfő kihirdette szerdán az a törvényt, amelynek értelmében várandós nők és az 5 év alatti gyermekkel lévő személyek elsőbbséget élveznek a köz- és magánintézmények pénztárainál, ügyfélfogadó pultjainál, valamint a szolgáltatásaiknál.

Illusztráció | Fotó: Pexels

Mint ismeretes, a Csép Éva-Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő által kidolgozott jogszabályt a múlt hónapban szavazta meg a képviselőház. A várandós nőknek és a 5 évnél fiatalabb gyermekkel lévőknek kijáró elsőbbségnyújtásra vonatkozó előírást az intézményeknek nem csak betartaniuk kell, hanem azt jól látható helyen ki is kell plakátolniuk. Ugyanakkor ha parkolóik több mint tíz gépjármű parkolására alkalmasak, úgy a helyek legalább négy százalékát – de nem kevesebb mint 2 helyet – a terhes nőknek és a kisgyermekes személyeknek kell fenntartaniuk.

A köz- és magánintézményeknek hat hónapjuk van arra, hogy a szerdán kihirdetett törvény előírásainak eleget tegyenek, azt követően az elsőbbségadás megtagadását 200 és 1000 lej közötti összeggel bírságolhatják. A parkolóhelyek kijelölésének elmulasztásáért 2 és 10 ezer lejes bírságot szabhatnak majd ki, de ugyanekkora összegű szankciót róhatnak majd ki azokra is, akik illetéktelenül foglalják el ezen külön kategória számára fenntartott parkolóhelyeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?