banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Éles ellentétek a koalícióban a választásokkal kapcsolatban

Jelen állás szerint szinte kizárt, hogy a koalíció egy közös jelölttel vágjon neki  az elnökválasztásnak - derült ki a két kormányzó párt hétfői tanácskozásán. A szociáldemokraták nem támogatják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslatát a helyhatósági választások és az államfői pozícióért zajló megmérettetés első fordulójának összevonását. 

A PSD és a PNL hétfőn késő estig egyeztettek az idei év első koalíciós ülésén. Az aktuális sürgős kormányzati kérdéseken túl az év végén esedékes elnökválasztás téma is napirendre került - értesült a stiripesurse.ro. A portál politikusi berkekből származó információi szerint az is szóba került, hogy a két párt egy közös jelöltet indítson az elnökválasztáson. 

A liberálisok közölték: Nicolae Ciucă pártelnök jó jelölt lenne a koalíció részéről. Mircea Geoană neve is felmerült, de a NATO főtitkár-helyettesét egyik párt sem támogatja. Marcel Ciolacu miniszterelnök, PSD-vezér állítólag ironikus éllel felvetette Eduard Hellvig nevét, mint lehetséges államfőjelölt. Bár a liberálisok soraiból származik, a Román Hírszerző Szolgálat nemrég távozott elnöke - értesülések szerint - nem élvezi a PNL egyes befolyásos köreinek a támogatását. A stiripesurse.ro cikke szerint a PSD-PNL közös elnökjelölt forgatókönyve jelenleg esélytelen, egyik párt sem szeretné, hogy a másik koalíciós partner köreiből kerüljön ki egy ilyen jelölt.  

Viák vannak a Nicolae Ciucă vezette PNL és a Marcel Ciolacu által irányított PSD között Fotó: Románia kormánya

Az egyeztetésen a választások összevonásáról is tárgyaltak. A liberálisok - akárcsak az RMDSZ - azonos időpontban rendeznék az önkormányzati megnrettetést és az elnökválasztások első fordulóját. Elemzők szerint ez a megoldás azoknak a pártoknak kedvezne, amelyeknek sok polgármestere van, akik az államfői pozícióról szóló versenyre is mozgósítani tudnák a voksolókat. Ebben az esetben valószínűleg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökjelöltje járna a legkevésbé jól, mivel az AUR képviselete rendkívül gyenge az önkormányzatokban. 

A hatályos törvény szerint az elnöki mandátum lejárta előtti hónapban kell megszervezni a választásokat. Miután Klaus Iohannis mandátuma december 21-én jár le, novemberre kellene kitűzni a megmérettetést. Ezen módosítana az RMDSZ úgy, hogy már 90 nappal a mandátum lejárta előtt sor kerülhessen a választásra. A szövetség indoklása szerint a megválasztott államfőnek így több idő állna a rendelkezésére a feladatra való felkészülésre.

A szociáldemokraták viszont nem támogatják az összevonást. Elemzők szerint a PSD abban bízik, hogy az államfői pozícióért zajló megmérettetésen Marcel Ciolacu mellett George Simion AUR-vezér jut a második, döntő fordulóba. Ez esetben a szociáldemokrata jelölt válna az egyetlen megoldás azok számára, akik nem szeretnének egy kiszámíthatatlan, szélsőséges politikai fordulatot Romániában. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?