Ellátottakból ellátók – Fogyatékkal élő személyek szolgálnak fel egy marosvásárhelyi kávézóban

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány, az Erdélyi Református Egyházkerület és a marosvásárhelyi református egyházközségek kuratóriumának összefogásával Marosvásárhelyen megnyitották a Kandake kávézót, ahol a felszolgálók fogyatékkal élő személyek. 

Makkai Péter református lelkész, a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatója a Maszolnak elmondta, öt évvel ezelőtt álmodták meg a kávézó létrehozását, ahol az ellátottakból ellátók lesznek. 

A kávézó mindig egy közösségi tér, itt egy közösséget szolgálhat az ellátó, ebben az esetben a fogyatékkal élő. Ez egy hatalmas fordulat egy olyan ember számára, aki úgy érzi, az élete zsákutcában van, kilátástalan. Nekik Isten egy új lehetőséget, és ezáltal egy új életet ad. Ezzel a kávézóval az a cél, hogy a fogyatékkal élő ember olyan esélyt kapjon, amiben az élete kiteljesedhet – hangsúlyozta Makkai Péter.

Mint mondta, nyugaton már elég sok ilyen szolgáltatás van, ugyanis a fogyatékkal élő emberek egy befogadó társadalomban megtalálják a helyüket és minden területen ott vannak. Erdélyben közel 20 éve foglalkoznak felnőtt fogyatékkal élőkkel, az a cél, hogy számukra életteret, munkahelyet, lakhatási körülményeket, önállóságot teremtsenek.

A kávézó vállalkozásként működik, ki kell termelniük a fenntartási költségeket, nem szociális szolgáltatásról van szó – közölte a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány vezetője.

Fotók: Csép Éva Andrea Facebook oldala

A kávézó megnyitóján részt vett az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese Kolumbán Vilmos, aki hangsúlyozta, a mai világban mindennél fontosabbak az örömteli események – utalva arra, hogy egy tragikus balesetben elvesztették a református egyház egyik tagját, a szentegyházi balesetben elhunyt fiatal lelkészt. Arra biztatta a kezdeményezőket, hogy folytassák a munkát, ez csak a nyitánya legyen annak, amit elkezdtek. 

Csép Éva Andrea, az RMDSZ szociális ügyekért felelős Maros megyei parlamenti képviselője szerint Erdélyben majdnem minden családban van sérült személy vagy felépülőfélben lévő beteg, esetleg olyan, aki fogyatékossággal született. Meggyőződése, hogy az erdélyi emberek tudnak figyelni egymásra, és azért is fontosak és támogatandók ezek a kezdeményezések, mert ugyanezt a célt szolgálják. 

Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke beszédében kiemelte, fontos, hogy egy társadalomban minden személy érezze, hasznos munkát tud végezni, és egy ilyen kezdeményezésnek az a legfontosabb szerepe, hogy azok is lehetőséget kapnak, akik nem érzik hasznosnak magukat.

A megyei tanács elnöke elmondta, nem csak a fogyatékkal élők esetében tapasztalja, de például a friss nyugdíjasok esetében is, hogy az egyik legnagyobb gond akkor van, amikor az ember úgy érzi, hogy már nem hasznos, már nincs szükség rá. Közölte, ha sikerül ezt a határt átlépni, ha sikerül az, hogy a fogyatékkal élők hasznosnak érezzék magukat, akkor nem csak az ő életük, de a környezetük élete is jó irányba változik. 

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere történészként a kávézó nevéhez köthető háttérinformációkat osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta, Kandake egy etióp királynő fogyatékkal élő pénzügyminisztere volt, aki hosszú útja során találkozott Fülöp tanítvánnyal és Ézsaiás próféciáját megértve megkeresztelkedett. Így jutott el a kereszténység Etiópiába, a kávé őshazájába. A Kandake kávézónak nem csak az a célja, hogy a legjobb kiszolgálás mellett a legjobb kávét nyújtsa a fogyasztóknak, hanem egy missziót is teljesít: a társadalom érzékenyítése és Krisztus képére formálása ez a misszió. Semmihez sem hasonlítható. Nem csak egy kávézó, hanem az együttérzés, a befogadás és a hit erejének a tanúja – mondta Soós Zoltán.

A szociális kávézó a Bernády György tér 3. szám alatt, a református esperesi hivatalnak otthont adó Teleki-ház belső udvarában működik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?