Elena Udreát 8 év, Traian Băsescu lányát 5 év börtönre ítélték alapfokon

Elena Udrea volt turisztikai minisztert 8 év, Traian Băsescu volt államfő nagyobbik lányát, Ioana Băsescut pedig 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden alapfokon a bukaresti táblabíróság egy korrupciós perben.

Elena Udreát csúszópénz elfogadására való felbujtással és pénzmosással vádolják a Traian Băsescu 2009-es államelnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatos ügyben. A két bűntett miatt a volt miniszterre több, egyenként 3 és 6 év közötti börtönbüntetést róttak ki, amelyeket azonban összevont a bíróság, így az ítélet szerint a politikusnak 8 évet kell rács mögött töltenie.

Elena Udreát és a volt államfő nagyobbik lányát 2017-ben állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA), azzal vádolva őket, hogy - több bűntársukkal együtt - 2009-ben törvénytelenül gyűjtöttek kampánypénzeket az akkor tisztségben lévő elnök újraválasztása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vádhatóság szerint Udrea miniszteri befolyásával visszaélve több vállalkozót arra vett rá, hogy fiktív szolgáltatásokra különböző (százezer eurós nagyságrendű) pénzösszegeket utaljanak át egy, az államfőnek kampányanyagokat készítő reklámügynökség számára. Ioana Băsescu pedig befolyását felhasználva (Băsescu újraválasztása után) egy állami cég vezérigazgatóját próbálta rávenni arra, hogy a "kampányadósságok" kifizetéséhez csaknem 100 ezer euróval járuljon hozzá.

A DNA szerint a vállalatigazgató végül a kért összegnek csak negyedét utalta át az elnök lánya által megjelölt bankszámlára, amiből Ioana Băsescu és akkori élettársa egy kubai kirándulásuk költségeit fedezték.

Az ügyben a volt államfőhöz közel álló Dan Andronic publicistát is bíróság elé állították, de a bukaresti táblabíróság első fokon felmentette őt a hamis tanúzás és bűnpártolás vádja alól. Az ügy többi - az illegális kampányfinanszírozásban szerepet játszó - vádlottja három és hat év közötti börtönbüntetést kapott.

Az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni.

A 2009-es elnökválasztás tisztaságának kivizsgálására parlamenti különbizottságot is létrehozott Romániában a 2016-os választások után alakult szociálliberális kormánytöbbség, amely - a bizottság jelentése alapján - parlamenti határozatban rögzítette, hogy 2009-ben választási csalással segítették elő Romániában Traian Băsescu államfő újraválasztását.

(Címlapfotón Elena Udrea | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?