Kiengedték a Costa Rica-i börtönből Elena Udreát

Elhagyhatta kedden a börtönt Costa Ricában Elena Udrea, miután a bukaresti legfelsőbb bíróság felfüggesztette a büntetése végrehajtását. A politikus kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy visszatér-e Romániába.

Elena Udreát hat év szabadságvesztésre ítélték el a Bute-gála-perben, de már előtte elmenekült az országból. Most nem azért engedték ki a börtönből, mert kiderült, hogy ártatlan, hanem azért, mert az alkotmánybíróság megállapította: törvénytelenül jelölték ki azt az öttagú bírói testületet, amely a perében a jogerős ítéletet meghozta.

Elena Udrea ügyvédje az alkotmánybírósági határozatra hivatkozva semmisségi folyamodványt nyújtott be, amelynek elbírálásáig a büntetését felfüggesztette a legfelsőbb bíróság. Ez történt a múlt héten több más korrupcióért elítélt volt politikussal, magas rangú köztisztviselővel és üzletemberrel is.

 A sorra szabadlábra helyezett elítéltek fellebbviteli tárgyalását várhatóan újrakezdik, és ha újra megállapítják, hogy bűncselekményt követtek el, visszakerülnek a börtönbe. Ennek igen nagy a valószínűsége, mert az ellenük felhasznált bizonyítékok nem változtak. Az viszont megtörténhet, hogy amíg az újabb tárgyalás közben elévül a bűncselekményük.

Szabadlábra helyezése után Elena Udrea azt nyilatkozta: az alkotmánybíróság „bátor” döntést hozott. A politikus ismét azt hangsúlyozta, hogy a korrupcióellenes ügyészség, a hírszerzés és a legfelsőbb bíróság túlkapásai miatt került börtönbe. Arra kérdésre, hogy visszatér-e Romániában, kijelentette: „attól függ, hogy mi történik Romániában.”

A kormány panaszának helyt adva az alkotmánybíróság akkor megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság már 2014 óta minden évben szabálytalanul hozta létre öttagú bírói tanácsait, amikor egy belső határozat alapján a hivatalból kinevezett elnökök mellé további négy bírót sorsolt ki véletlenszerűen, holott a tanács valamennyi tagját sorshúzással kellett volna kijelölni.

Kapcsolódók

Kimaradt?