banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Egészségügyi miniszter: karanténba kerülnek, akik Afrika déli államaiból utaznak Romániába

Tizennégy napos karanténba kerülnek Romániában az Afrika déli országaiból beutazó személyek - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila az országos vészhelyzeti bizottság aznap elfogadott határozatáról számolt be. Közlése szerint az intézkedést azt indokolja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Afrika hét országában felbukkant a koronavírus egyik, aggodalomra okot adó variánsa.

A miniszter elmondta, az Omikronnak nevezett új vírustörzs sok ponton mutálódott és képes a gyors terjedésre. Rafila szerint nem tudni még, hogy a jelenlegi oltóanyagok mennyire hatékonyak az új variánssal szemben, és azt sem, hogy milyen lefolyású megbetegedést okoz.

A tárcavezető közölte, hogy a román hatóságok a WHO és az ECDC ajánlására korlátozzák a beutazást a dél-afrikai országokból, ezt a lépést megtették már más európai államok is.

Raed Arafat belügyi államtitkár ugyanakkor bejelentette: hét afrikai országot a járvány szempontjából piros zónába soroltak a román hatóságok. Közlése szerint az intézkedést az indokolja, hogy az afrikai kontinens déli részén megjelent a koronavírus aggodalomra okot adó új variánsa.

Az országos vészhelyzeti bizottság szombaton elfogadott határozata szerint Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe került piros zónába. Az intézkedés már szombattól hatályba lép.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a hét országokból érkező román vagy európai uniós polgárok 14 napra kerülnek az otthonukban vagy a határnál bejelentett lakcímen. Ha otthonukban nem áll módjukban elkülönülni a családtagjaiktól vagy a velük egy háztartásban élő személyektől, akkor a hatóságok által a rendelkezésükre bocsátott lakhelyen töltik a karantént.

A hét dél-afrikai országból beutazó személyeket érkezésükkor RT-PCR-teszttel szűrik. Az érkezésüktől számított nyolcadik napon a tesztelést megismétlik, és ha az eredmény negatív, a tizedik napon az elkülönítésük véget ér. Ha a nyolcadik napon nem ismétlik meg a tesztelést, akkor 14 napig maradnak karanténban.

Arafat arra kérte a román állampolgárokat, hogy lehetőleg kerüljék a beutazást ezekbe az országokba.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?