Eldöntötték, hogy mikor választjuk meg Klaus Iohannis utódját

Az elnökválasztás első fordulóját szeptember 15-én, a második fordulót pedig, ha szükséges, szeptember 29-én tartják meg Romániában. A döntést kedden hozta meg a kormánykoalíció.

A koalíciós pártok elvetették azt a korábbi javaslatot, hogy a külföldön élő románok számára két napon át rendezzék meg az európai parlamenti választásokat, mert ez sértette volna az országon belüli romániaiak alkotmányos jogát, akik csak egy napon szavaztak volna. 

A Marosvásárhelyi Rádió által idézett politikai források szerint a koalíció úgy döntött, hogy a szavazóhelyiségek működését nem 21 óráig, hanem 22 óráig hosszabbítják meg, és bizonyos esetekben 24 óráig is meghosszabbíthatják, de nem tovább, mert egyes választások összevonásáról van szó. Az európai parlamenti választásokat a helyhatósági választásokkal együtt tartják június 9-én.

A két pártelnök között nagy az egyetértés Fotó: Agerpres

A szenátus hétfőn elfogadta az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő RMDSZ-es törvénytervezetet. A jogszabályjavaslat 76 támogató és 20 elutasító szavazatot kapott. A továbbiakban a képviselőház vitatja majd meg döntőházként. Az eredeti jogszabályjavaslat szerint a választásokat legkésőbb 90 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt kell megtartani. A jogi bizottságban ez Laura Moagher szociáldemokrata szenátor javaslatára úgy módosult, hogy a választásokat legkésőbb három hónappal az elnök mandátum lejárta előtt kell megtartani.

Az elkövetkező időszakban a koalíció összeül, hogy kiegészítse a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt közös listáját az európai parlamenti választásokra, és a két párt arra is törekszik, hogy közös jelöltet találjon a fővárosi főpolgármesteri posztra és valószínűleg az 1. és 2. szektort illetően is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?