Összevont választások, közös PSD-PNL-lista az EP-mandátumokért: hivatalos bejelentés este 7-kor

Megszületett a döntés az európai parlamenti és helyhatósági választásokat összevonásáról, valamint arról, hogy közös jelöltlistát állít a két kormányzó párt. Szerda este 7-kor hivatalos bejelentések következnek. 
 
Nicolae Ciucă PNL-elnök kora délután közölte: a koalícióban megszületett a döntés arról is, hogy közös listán indul az EP-választáson a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Bár a két párt különböző európai pártcsaládokhoz tartozik, az egységes indulás melletti érv, egyebek mellett a szélsőséges pártok „elszigetelése”.
 
Egyfajta együttműködés körvonalazódik a PSD és a PNL között az önkormányzati választásokon is. Bár a pártok külön listákon indulnának, közös polgármester-jelölteket indítanának azokon a településeken, ahol jelenleg a Mentsétek meg Romániát Szövetség adja polgármestert. Bukarestben is közös polgármester-jelöltben gondolkozik a két koalíciós párt. 

Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă vezeti a tárgyalásokat Fotó: Agerpres

A G4Media értesülései szerint arról is dönthetnek, hogy elfogadják a parlamentben az RMDSZ törvényjavaslatát, amely lehetővé tenné az elnökválasztás korábbi megrendezését. A hatályos törvény szerint az elnöki mandátum lejárta előtti hónapban kell megszervezni a választásokat. Miután Klaus Iohannis mandátuma december 21-én jár le, novemberre kellene kitűzni a megmérettetést. A korábban az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítás szerint már 90 nappal a mandátum lejárta előtt sor kerülhet a választásra. A magyar szövetség ezzel a helyhatósági és az elnökválasztás első fordulójának összevonásának lehetőségét teremtette volna meg. A koalíció viszont a parlamenti megmérettetést vonná össze az államfőválasztással.    

A koalíciós tárgyalások szerda reggel 9-kor kezdődtek a kormány épületében. Délután a PNL országos politikai bürója és a PSD országos politikai tanácsa is ülésezik. Korábban a két kormánypárt vezetői több egyeztetést is tartottak a témában, több forgatókönyvet is megvitattak, de nem jutottak dűlőre, emlékeztet az Agerpres hírügynökség. Marcel Ciolacu kormányfő, szociáldemokrata pártelnök kedden kijelentette, szerinte az lenne az egyik járható út, ha a PSD és a PNL választási vagy politikai szövetségre lép. A parlamentben nyilatkozó miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, azt szeretné, hogy Nicolae Ciucă PNL-elnökkel közösen hozzák meg a Románia jövője és stabilitása szempontjából legjobb döntést. Kijelentette, a vita nem a tisztségek körül folyik, hanem a két párt programját kell összhangba hozni, hogy felül tudjanak kerekedni az országban megjelent szélsőséges irányzatokon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?