Szerdán dönt a koalíció: szinte biztos az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonása

Szerdán egy utolsó kísérletet tesznek a kormánykoalíció vezetői arra, hogy megegyezzenek a választások összevonásáról. Sajtóinformációk szerint a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok berkein belül is több  tárgyalás zajlott az utóbbi napokban, így mindkét formáció világos állásponttal ül a tárgyalóasztalhoz.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyeztetésén közölte: a szerdai találkozón a választások összevonásán kívül az egész évre vonatkozó szavazási menetrend is terítéken lesz. „Ha megegyezünk szerdán a koalícióban, akkor talákozunk majd a parlamentben. A teljes választási menetrendről fogunk egyeztetni, de ez nem jelenti azt, hogy egy másik összevonásról is döntünk. Mindent megtárgyalunk az európai parlamenti választások után” - mondta a stiripesurse.ro információi szerint a kormányfő. 

Amennyiben közös listán indulnak a koalíciós pártok az EP-választáson, a cél 17-20 mandátum megszerzése Fotó: Agerpres

A nyilatkozat alapján arra lehet számítani, hogy döntés születik az EP-választások és a helyhatósági megmérettetés összevonásáról. A PSD állítólag arról is beszélt, hogy ötven-ötven százalékon áll a megegyezés esélyes a közös jelöltlistákról, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint egységes listával indul a két kormányzó párt az európai parlamenti választáson, s külön pártlistákkal az önkormányzati megmérettetésen. Nem kizárt ugyanakkor a közös jelöltállítás néhány településen. A portál úgy tudja, amennyiben közös listán indulnak a koalíciós pártok az EP-választáson, a cél 17-20 mandátum megszerzése. A Nemzeti Liberális Párt akár jelenlegi minisztereket is állíthat jelöltként az egységes listán.

Elemzők elsősorban a PNL-nek fontos az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonása, mivel a párt jelenleg rendkívül rosszul áll a közvélemény-kutatásokban, s abban bízik, polgármesteri mozgósításával az EP-mandátumokról szóló megmérettetésen meg tudja menteni a másdiik helyet a PSD után, azaz beelőzi a Románok Egyesüléséért Szövetséget. Amennyiben ez nem sikerülne, június 9. után földindulás várható a PNL-ben, amely elsöpörheti a párt elnökét, de boríthatja a koalíciót is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?