Csíkszereda legnagyobb létszámú általános iskolájának tanévnyitóján jártunk

Becsengettek a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában is hétfőn. Hargita megye székelyhelyének legnagyobb létszámú általános iskolájában idén 934 tanulónak kezdődött el az oktatás, közülük pedig 114-en előkészítő osztályosok.

Fotó: Fodor Zsuzsánna

A kedvező időjárásnak köszönhetően a 2022–2023-as tanév megnyitóját az iskola udvarán tartották meg. Az eseményen ünnepélyesen bevonultak az előkészítő osztályosok, akiknek a névsorsát is felolvasták. A 114 kisiskolás négy osztályban kezdi meg élete első iskolai évét.

Fotó: Fodor Zsuzsánna

László Balázs, az iskola újonnan kinevezett igazgatója köszöntötte a diákokat és szülőket. Külön szólt az előkészítő osztályosokhoz, akiknek azt kívánta, hogy sok játékkal, tanulással és játszva tanulással teljenek meg napjaik. „Nagy öröm számunkra, hogy a mai naptól a Nagy Imrések nagy családjába tartoztok” – mondta a legkisebbeknek, majd a nyolcadikosokhoz fordult. Mint mondta, legnagyobbakként különleges tanév előtt állnak.

László Balázs igazgató köszöntötte a diákokat | Fotó: Fodor Zsuzsánna

„Készültök életetek első nagy vizsgájára, és nyolcadikosként sok-sok kihívás színesíti életeteket. Nyolcadikban alapkérdés a hova tovább. Kívánom nektek, hogy mindannyian megtaláljátok a számotokra a legjobb pályát. Olyan pályát, szakmát válasszatok, amit sajátotoknak éreztek. Ne feledjétek, a sikerhez vezető utat építitek: a tudást, a motivációt, a kitartást. Csak abban lehettek sikeresek, amit szerettek. Szent-Györgyi Albertet idézve: olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája” – mondta László Balázs, hozzátéve, hogy az iskola akkor tud igazán jó lenni, ha mindenki megtalálja, amiben tehetséges.

Fotó: Fodor Zsuzsánna

Az iskolában mindenkinek megvan a maga szerepe, aminek tudatában kell lennie, ezért arra kérte a diákokat és a munkaközösséget, hogy arra törekedjenek, hogy mindenki otthon érezze magát az intézményben. Ugyanakkor a kölcsönös tisztelet és az egymásra való odafigyelés fontosságát hangsúlyozta a pedagógus, diák és szülő hármasa között. Arra kérte őket, hogy jelezzék észrevételeiket, fejezzék ki, ha valami bántja őket. Hozzátette, fontos, hogy a diákok kritikus gondolkodását fejlesszék, a tudásszomjukat minden lehetséges eszközzel kielégítsék, illetve hogy megtanítsák arra, hogy az új helyzetekben jól és pozitívan tudjanak reagálni.

Bálint András nyolcadik osztályos diák, az iskola diáktanácsának elnöke is szólt az egybegyűltekhez a tanévnyitón. Elmondta, hogy nehéz hátrahagyni a vakációt, újra hozzászokni a koránkeléshez, majd a leckék megírásához, a felmérőkre való készüléshez.Fotó: Fodor Zsuzsánna

„Minden egyes ilyen próbától csak többek leszünk, lehet, hogy sokszor érezzük, hogy ezt már nem szeretnénk, vagy, hogy nem bírjuk és nincs elég akaraterőnk, de mindig legyen az a motivációnk, hogy ettől csak mi leszünk jobbak, okosabbak, kitartóbbak. Hiszen majd később, az iskola falain kívül is találkozunk hasonló megmérettetésekkel” – mondta a diáktanács elnöke.

Fotó: Fodor Zsuzsánna

Arra biztatta iskolástársait, hogy bármit csinálnak, próbálják meg a legnagyobb lelkesedéssel, kitartással véghezvinni, de ne felejtsenek el néha visszakalandozni az nyári emlékekre.

Az ünnepi felszólalások után a tanévnyitó az osztálytermekben folytatódott, a nagyobbak ismét találkoztak diáktársaikkal, az előkészítő osztályosok pedig egymással, illetve tanítójukkal ismerkedtek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?