Csíkszentmihály: elterelnék a bicikliforgalmat a megyei útról

A Hargita megyei Csíkszentmihály község önkormányzata az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében két bicikliút építésére pályázott, hogy a 124-es megyei útról eltereljék a bicikliforgalmat az iskola és az épülő sportcsarnok között, valamint hogy összekössék a település fontos intézményeit. A kivitelezést a nyomvonalon elrendelt ásatások késleltetik.

Régészeti kutatások késleltetik Csíkszentmihályon a tervezett kerékpárút építését. Az előzetes feltárás megtörtént, s elmondható, hogy nem kerültek elő említésre méltó leletek – közölte Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere. Megjegyezte: mivel a községben több műemlék is van, a kulturális minisztériumot képviselő Műemlékvédelmi Hivatal régészeti ásatásokhoz, engedélyeztetésekhez köti a fejlesztéseket, amelyek így több időt és pénzt igényelnek.

A szerző felvétele

Megtudtuk: a megyei utat elkerülő bicikliút – amelynek hossza 0,78 kilométer, szélessége pedig 2 méter lesz – főleg a diákoknak kedvez, mert így az iskolából kényelmesen és biztonságosan meg tudják közelíteni a Tőkeszege utcán át a most épülő sportcsarnokot, ahol majd a tornaórákat fogják tartani. Ez a beruházás közel 457 ezer lejbe kerül. A község központjában található intézményeket – Babszem Jankó óvoda és napközi, Biális-kúria, közbirtokosság közösségi háza, rendőrség, orvosi rendelő, gyógyszertár, fogászat, kultúrotthon, vegyesüzlet – összekötő kerékpárút hossza közel fél kilométer lesz, az aszfaltcsík szélessége pedig másfél méter. Ennek a projektnek az értéke majdnem 155 ezer lej.

Aszfaltburkolat kerül a község településeinek több földútjára

Az elöljáró arról is beszámolt, hogy Csíkszentmihály község önkormányzata az országos Anghel Saligny program keretében közel 10 kilométernyi földút aszfaltozására pályázott.

A terv megvalósulásával a csíkszéki község négy településének hosszabb-rövidebb földútjára fog aszfaltburkolat kerülni az Anghel Saligny program keretében – mondta a Maszolnak Izsák-Székely Lóránt polgármester. A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, a pályázatot kiírták a tervezésre és a kivitelezésre. A munkálatok megvalósítására két cég jelentkezett – fűzte hozzá. Csíkvacsárcsiban 2964 méter, Csíkszentmihályon 2964 méter, Ajnádon 1629 méter és Lóvészen 756 méter földutat aszfaltoznak a pályázat keretében, a munkálatok összege közel 14 millió lej lesz, amiből 400 ezer lejt finanszíroz az önkormányzat – ismertette a részleteket a község első embere.

(Nyitókép: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?