FRISSÍTVE – Cîțu egyik bizalmasa már bejelentette, lemond pártfőtitkári tisztségéről

Dan Vîlceanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) főtitkára – akit Florin Cîțu pártelnök egyik bizalmasának és alapemberének tartanak – bejelentette: a párt Végrehajtó Bizottságának szombati ülésén bejelenti lemondását, mondván, nem akar részt venni egy ilyen „vásári komédiában”. Ugyanakkor Florin Cîțu azt mondta, ő holnap mondja el, marad-e a párt élén vagy pedig megméretteti magát az április 10-ére tervezett rendkívüli tisztújító kongresszuson. 

Dan Vîlceanu ugyanakkor közölte, „nem az a célja, hogy élete végéig” az európai alapok minisztériumát vezesse a Ciucă-kormányban.

„Tekintettel arra, hogy a végrehajtó bizottságos kollégák kaptak egy üzenetet, hogy jöjjenek el egy (mai, pénteki – szerk. megj.) találkozóra, majd kaptak egy másik üzenetet a Főtitkárságtól, hogy holnap ülésezik a Végrehajtó Bizottság, szeretném elmondani, hogy ami engem illet, nem szeretnék részt venni egy ilyen vásári komédiában” – fogalmazott Vîlceanu.

Fotó: Agerpres

Közölte, a szombati ülésen bejelenti, hogy lemond a párt főtitkári tisztségéről, és „azok a kollégák, akik így akarnak eljárni, tegyék, ahogy akarják, de ne az én felügyeletem alatt”. Hozzátette, akkor is lemond tisztségéről, ha a PNL vezetőségének szombati ülése nem lesz határozatképes.

A PNL elnöke szombaton jelenti be, lemond-e

Florin Cîțu PNL-elnök nem vett részt a párt végrehajtó bizottságánek pénteki ülésén, amelyet azok hívtak össze, akik korábban a volt miniszterelnököt a Ludovic Orbant támogatták a pártelnöki harcban, és akik most el akarják távolítani hivatalából.

A Florin Cîțu leváltását kezdeményező alelnökök és több mint 40 területi szervezet vezetője pénteken délutánra hívta össze a végrehajtó elnökség ülését, hogy meghatározzák a rendkívüli kongresszus menetrendjét. Ugyanakkor elhatározták, hogy vasárnap délre összehívják a PNL Országos Tanácsát.

Cîțu azonban azt állatja, szabályzatellenes volt a végrehajtó testület pénteki összehívása és érvénytelen az Országos Tanács összehívását előíró döntés is, mert az alapszabályzat szerint a végrehajtó bizottsági üléseket a párt elnökének vagy főtitkárának kell összehívnia, és ő ezt szombat délre tette meg.

„Holnap bejelentem a döntést az Országos Tanács ülésén. Ott fogom bejelenteni, hogy mit teszek” – mondta Cîțu arra a kérdésre válaszolva, hogy lemond-e pártelnöki tisztségéről.

Arra a kérdésre, hogyan magyarázza, hogy mindössze hat hónapos PNL-elnökség után lemondásra szólították fel, Cîțu azt mondta: „csalódott”.

Ugyanakkor közölte, ha már nem ő lesz a PNL és a szenátus elnöke, folytatja, amit eddig tett. „Amíg a politikában vagyok, liberális leszek, és a liberális elveket fogom védeni. Végül is azért vagyunk a politikában, hogy megvédjük az elveket. Én legalábbis azért léptem be a politikába és a PNL-be, hogy megvédjem a liberális elveket” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?