A PNL főtitkára szerint még nem kérték a pártvezetőség összehívását Florin Cîțu leváltása miatt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) főtitkára nem kapott a párt vezetőtestületének összehívására vonatkozó igénylést, ezt maga Dan Vîlceanu főtitkár jelentette ki pénteken.

Rareș Bogdan EP-képviselőt, Dan Vîlceanu főtitkárt és Florin Cîţu pártelnököt is elmozdítaná a vezetőségből a tagság egy része | Fotó: AgerpresA pártfőtitkár azután nyilatkozott erről, hogy az újságírók a párt politikai bizottságának összehívásáról kérdezték, korábbi sajtóértesülések szerint ugyanis a testület ülését péntekre tervezték. Az eljárás szerint a ennek a testületnek kellene döntenie a párt országos tanácsának összehívásáról, és ez jelöli ki a rendkívüli kongresszus dátumát, amelyen új pártelnököt választanának Florin Cîţu helyére.

A pártfőtitkár pénteken azt mondta, szükség van egy hivatalos dokumentumra, amelyben kérik az alakulat politikai bizottságának vagy végrehajtó bizottságának az összehívását, márpedig ilyen irat nem érkezett hozzá. „Sajtóközlemények vagy pártforrásokra hivatkozó hírek” alapján nem tud vezetőségi ülést összehívni, de ha érkezik hozzá egy erre vonatkozó hivatalos igénylés, a párt alapszabályában rögzített eljárásnak megfelelően fog eljárni – tette hozzá.

Vîlceanu ugyanakkor megerősítette, hogy egy csütörtök esti beszélgetésen a párt több vezető tisztségviselője is kérte Florin Cîţu elnök lemondását, ellenkező esetben megkezdik az elmozdítására irányuló eljárást. A pártfőtitkár beszámolója szerint Cîţu magyarázatot kért a lemondatását kezdeményezőktől, akik többek között az Anghel Saligny településfejlesztési program gyakorlatba ültetésének késését rótták fel neki. „Ez azonban nem a pártelnökön múlik, ez a kormány hatáskörébe tartozik, a fejlesztési minisztérium és a kormányfő felel a programért, nem lehet ezt számon kérni a PNL-n vagy bármelyik más párton” – vélekedett Vîlceanu.

A pártfőtitkár hozzátette, ha e megbeszélés alapján Florin Cîţu indokoltnak fogja tartani, minden bizonnyal benyújtja a lemondását.

Kapcsolódók

Kimaradt?