banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Palotaforradalom készül a PNL-ben?

FRISSÍTVE: Levélben szólítja fel lemondásra Florin Cîțu pártelnököt negyven nemzeti liberális párti (PNL-s) vezető, szivárogtatták ki liberális források. FRISSÍTÉS: Vasile Dîncu szociáldemokrata párti védelmi minsizter szerint ez nem befolyásolná a koalíciós együttműködést a PNL és a PSD között.

A kezdeményezők állítólag a déli országrész megyei szervezetei voltak, élükön Iulian Dumitrescu alelnökkel, de bírják Lucian Bode és Rareș Bogdan támogatását is.

Amennyiben az elnök nem hajlandó jószántából távozni, a belső ellenzék rendkívüli tisztújító kongresszust hívna össze. Az információt kiszivárogtatók szerint Klaus Iohannis rábólintott az akcióra, melynek célja, hogy Nicolae Ciucă kormányfőt tegye meg Cîțu utódjává.

Florin Cîțu | Fotó: ADR Vest

A kisebbik kormánypárton belül korábban is merültek fel kifogások Cîțu vezetői stílusát illetően, az elégedetlenség azonban nagyban fokozódott azt követően, hogy a pártelnök bejelentette, ki kellene értékelni egyes liberális tárcavezetők munkáját, s kormányátalakításra lenne szükség. Azt is Cîțu szemére vetik, hogy következetesen és nyíltan kritizálja a PSD-t.

A jelenlegi elnök pozícióját erősen rontja, hogy egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint a politikusok bizalmi rangsorában az utolsó helyen áll, míg Ciucă az elsőn. Cîțu helyzete a PNL-n belül akkor rendült meg, amikor tavaly ősszel Iohannis nem őt javasolta kormányfőnek. A puccsisták le akarják váltani a PNL főtitkárát, a Florin Cîțu bizalmi emberének számító Dan Vîlceanut is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vasile Dîncu védelmi miniszter, a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnöke úgy nyilatkozott csütörtökön Kolozsváron, hogy véleménye szerint nem befolyásolná negatívan a kormánykoalíció működését, ha Florin Cîţut leváltanák a PNL éléről. „Mi a koalícióban elég jól tudtunk együttműködni Florin Cîţu elnökkel is, természetesen Nicolae Ciucă kormányfővel még jobban dolgoznánk együtt, ha ő lenne az új elnök. Azt gondolom, hogy ebben a koalícióban fontosabbak a célok, mint a személyek, ezért nem hinném, hogy negatívan befolyásolna minket, ha koalíciós partnereink, a PNL politikájában változás történne” – fogalmazott a védelmi miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?