banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ciolacu népszavazást szervezne a verespataki bányakitermelésről

Népszavazást szervezne Marcel Ciolacu a verespataki aranykitermelés elkezdéséről.

Az Agerpres beszámolója alapján a miniszterelnök egy csütörtöki sajtóbeszélgetés alkalmával elmondta, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) nemzetközi választottbírósága várhatóan pénteken jelenti be annak a kártérítésnek az összegét, amelyet a román államnak kell fizetnie a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt. Hozzátette, hogy a kormány az ítélet függvényében dönt a további lépésekről.

Fotó: Roșia Montană Comunity/Facebook

Ugyanebben az ügyben nyilatkozott egy csütörtöki szakmai konferencián a pénzügyminiszter is. Marcel Boloş elmondta, hogy ha egy mód van rá, a kormány szintjén létrehozott tárcaközi bizottság tárgyalni fog a kártérítést igénylő kanadai vállalattal a kifizetések menetrendjéről. Ha pedig a kanadaiak elutasítják a tárgyalásokat, akkor a román állam végrehajtása következik. „Mindenesetre meg vagyok győződve arról, hogy a párbeszéd révén megtaláljuk a legjobb megoldást” – tette hozzá.

Boloş elmondta azt is, hogy a kormány várakozásai szerint a nemzetközi választottbíróság 1 és 6,7 milliárd dollár közötti kártérítést fog megítélni a kanadaiaknak. „Az egymilliárd dollár az az összeg, amit ők befektettek annak idején a kitermelés előkészítésébe” – jegyezte meg. Emlékezetes az is, hogy a tárcavezető korábban azt sem tartotta kizártnak, hogy kártérítés megfizetése helyett ara kötelezik majd Romániát, hogy folytassa a bányaberuházást.

Mint megírtuk, a Gabriel Resources Ltd. és a Gabriel Resources (Jersey) 2015 júliusában kezdeményezték a kártérítési eljárást. A nemzetközi választottbírósághoz benyújtott keresetükben a kanadaiak azzal vádolták a román államot, hogy megsértette a 2009-ben ratifikált román-kanadai és az 1995-ben ratifikált román–brit beruházásvédelmi megállapodást a verespataki bányaprojekt meghiúsításával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?