Cáfolja az ANRE, hogy a „napfényadó” bevezetésének szabályozását tervezi

Cáfolta szerdán az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE), hogy a termelő-fogyasztók (prosumerek) önfogyasztása megadóztatásának szabályozását tervezi – írja az Agerpres.

Az intézmény a romániai prosumerek szövetségének (APCE) korábbi közleményére reagált, amely szerint a hatóság megtette az előkészületeket a „napfényadónak” is nevezett illeték bevezetésére. Az APCE rámutatott, ahhoz, hogy megkapják az engedélyt az áramhálózatra való csatlakozásra, az ANRE egy külön biztosítéktábla felszerelésére kötelezi a prosumereket. „Ebbe a lezárható biztosítéktáblába kerül majd a fogyasztásmérő. Egyes esetekben már be is szerelték az órát, birtokunkban vannak fényképek ilyen esetekről” – írták közleményükben az APCE képviselői, akik szerint a prosumerekkel ki is fizettetik ezt a berendezést anélkül, hogy tájékoztatnák őket a rendeltetésükről. A szervezet kifejtette: nem értik, hogy miért van szükség egy további fogyasztásmérő felszerelésére, ha a kormánynak nincs szándékában bevezetni a „napfényadót”. Szerintük a kormány valójában az adó bevezetésére készül, és az ANRE ehhez készíti elő a terepet.

Illusztráció: Pexels

George Niculescu ANRE-elnök kedd esti közleményében leszögezte, hogy a hatóságnak nincs szándékában kidolgozni a napfényadó bevezetésének jogi keretét. „Kategorikusan elutasítok az ANRE erre irányuló szándékára és tervére vonatkozó mindennemű híresztelést” – szögezte le.

Hozzátette, az európai és a romániai törvények egyaránt támogatják és ösztönzik a termelőfogyasztók szerepvállalását az energetikai átállás folyamatában. A prosumerek számára biztosított jogok – például az általuk termelt többletenergia hálózatba történő betáplálásának és az ezzel járó kompenzációnak a lehetősége – kulcsfontosságúak az energiaátállásban. Hangsúlyozta, hogy fontos a Romániában termelt zöldenergia-mennyiség pontos nyilvántartása, ezért már a 2012/123-as törvény is lehetővé teszi a fogyasztásmérők beszerelését a prosumerek esetében. Azt is leszögezte, hogy a fogyasztásmérővel járó költségek az energiaelosztó vállalatra hárulnak, a prosumereknek csak a lezárható biztosítéktáblát kell megvásárolniuk, amelyikbe az órát szerelik.

Korábban Sebastian Burduja energiaügyi miniszter is azt nyilatkozta, hogy a kormánynak nem áll szándékában bevezetni a „napfényadót”. Kijelentette, hogy a hazai jogba is átültetett uniós irányelv szerint a tagállamok valóban bevezethetik a prosumerek önfogyasztásának megadóztatását 2026-tól, ha a termelő-fogyasztók beépített kapacitása eléri a teljes beépített kapacitás 8 százalékát. „Messze állunk még a 8 százaléktól, és nem vagyunk 2026-ban” – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy tárgyalt erről az Európai Bizottság Romániába látogató illetékesével, Ditte Juul Jorgensennel, aki megígérte: utánanéz annak, hogy törölheti-e a törvényből Románia ezt az előírást kötelezettségszegési eljárás kockáztatása nélkül. „Ha az választ kapjuk írásban az Európai Bizottságtól, hogy nincs kockázata az eljárásnak, én gond nélkül támogatom az előírás eltörlését” – fejtette ki a miniszter.

Kérdésre válaszolva Burduja kizártnak nevezte, hogy az ANRE saját hatáskörben, egy rendelettel már 2026 előtt bevezesse a „napfényadót”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?