Mircea Fechet: Nem lesz „napfényadó"

Remélem, a Zöld Ház program akkor ér véget, amikor az utolsó romániai háztetőn is napelem lesz, mondta a környezetvédelmi miniszter.

Mircea Fechet szerint a kormányban nem volt vita a „napadóról". A miniszter kedd este, a Digi24 hírtelevízióban beszélt a „napfényadóról" és a fotovoltaikus panelek Zöld Ház programjáról. A környezetvédelmi miniszter szerint sem az ő minisztériumában, sem a kormányban nem volt szó egy ilyen adóról, amelyet ugyanakkor források szerint 2026-ban bevezethetnek. Több egyesület és újságíró úgy értesült, hogy az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) már 2024-ben előkészítené az adó bevezetéséhez szükséges keretet.

„Úgy vélem, ösztönözni kell, hogy minden romániai saját maga termeli meg a zöld energiát" – mondta a környezetvédelmi miniszter, azonban nem tudja, mi lesz 2026-ban, mivel ez már az akkor hatalmon lévő kormánytól függ. Fechet a maga részéről azt mondta, reméli, hogy a program akkor ér véget, „amikor Romániában az utolsó háztetőn is napelem lesz".Fotó: Electrica Facebook oldalaAz Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) megtette az előkészületeket a termelő-fogyasztók (prosumerek) önfogyasztásának megadóztatására, annak ellenére, hogy a kormány ígéretei szerint nem fogják bevezetni a is nevezett illetéket – állítja a romániai prosumerek szövetsége (APCE).

Mint megírtuk, a szervezet a hét elején kiadott közleménye szerint jelenleg ahhoz, hogy megkapják az engedélyt az áramhálózatra való csatlakozásra, az ANRE egy külön biztosítéktábla felszerelésére kötelezi a prosumereket. „Ebbe a lezárható biztosítéktáblába kerül majd a fogyasztásmérő. Egyes esetekben már be is szerelték az órát, birtokunkban vannak fényképek ilyen esetekről” – írják az APCE képviselői, akik szerint a prosumerekkel ki is fizettetik ezt a berendezést anélkül, hogy tájékoztatnák őket a rendeltetésükről.

Közleményében a szervezet kifejtette: nem értik, hogy miért van szükség egy további fogyasztásmérő felszerelésére, ha a kormánynak nincs szándékában bevezetni a „napfényadót”. Szerintük a kormány valójában az adó bevezetésére készül, és az ANRE ehhez készíti elő a terepet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?