Biztonság az embereknek, védelem a medvéknek – Nyomkövetős nyakörvet kapott a medve Tusnádfürdőn

A múlt héten telepített első videónyakörv már most értékes információkkal szolgáltat a szakértők számára, ugyanakkor további négy GPS-nyakörvet készítettek el a környékbeli medvék számára.

Az első, medve nyakára rögzített videónyakörv számos fontos információt szolgáltatott a szakembereknek. Ezek az adatok azért rendkívül hasznosak, mert lehetővé teszik a természetvédelmi szakemberek számára, hogy hatékony intézkedéseket hozzanak a habituáció megelőzése érdekében. Az intervenciós csapatnak a videónyakörv segítségével már sikerült megfigyelni a megjelölt medvét Tusnádfürdőn. Ezek a videónyakörvek speciális megfigyelőrendszerek, amelyek információkat szolgáltatnak a medve tartózkodási helyéről és mozgásútvonaláról.

Fotó: WWF

„A habituáció, ez a nemkívánatos jelenség, amelynek az ember és a medve közötti konfliktus a gyökere, több okra vezethető vissza, közülük néhány az emberi tevékenység következménye. Ilyen például a kidobott háztartási hulladék, ami vonzza a medvéket, valamint az emberi beavatkozások azokon az élőhelyekben, amelyeket a medvék és más vadállatok használnak ökológiai folyosóként. Ahhoz, hogy hatékonyan megelőzzük a habituációt, kiemelkedő fontosságú, hogy alaposan megértsük ezt a jelenséget. A nyakörvek, amelyeket a megfigyelés során alkalmazunk, kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben a folyamatban. Egy ilyen nyakörv segítségével minimum két éven keresztül fogjuk figyelni a medvét. Összesen öt ilyen nyakörvet használunk ehhez a tanulmányhoz, és a többit is felszereljük” – mondta Papp Cristian-Remus, a WWF Románia vadvédelmi osztályának koordinátora.

A medve útja

A Tusnádfürdőn használt videónyakörvek fő feladata az, hogy riasztást küldjenek az intervenciós csapatnak, amennyiben a medve újra a város területére lép. Ezáltal nagyban hozzájárulnak a helyiek biztonságának növeléséhez és a konfliktusok megelőzéséhez.

Az öt nyakörvből négyet és még más monitoring-eszközöket (videokamerákat, kommunikációs eszközöket stb.) vásároltak meg a tusnádfürdői Biztonság az embereknek – védelem a medvéknek nevű projekt keretében, amit a WWF – a Természetvédelmi Világalap – finanszírozott, és a tusnádfürdői önkormányzattal együtt valósítottak meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?