Beiskolázás szórványban: Beszterce-Naszód megyében ciklusváltásnál jellemző a lemorzsolódás

A következő tanévben országszerte kevesebb diák kezdi meg a középiskolát, mivel a mostani nyolcadik osztályosoké volt az első évfolyam, amely az iskolát az előkészítő és nem az első osztályban kezdte el. Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a február elején összeállított és a minisztériumnak elküldött beiskolázási adatok alapján mindez hogyan érinti a szórványban élő magyar nyelven tanuló diákokat és a tanintézményeiket. Beszterce-Naszód megyében jelenleg magyar nyelvű középiskolai képzés csak egyetlen elméleti líceumban elérhető, ezért azok a diákoknak, akik valamilyen szakmát sajátítanának el, más megyébe kell menniük.

Beszterce-Naszód megyében megszűnt a bethleni magyar nyelvű középiskolai oktatás, így néhány éve már csak a megyeszékhelyen található Andrei Mureșanu Főgimnázium fogadja a magyarul tanulni szándékozó középiskolásokat, közölte portálunkkal Deák Zolán. A Beszterce-Naszód megyei helyettes főtanfelügyelő elmondása szerint a következő tanévben is az eddigiekhez hasonlóan egy reál és egy humán tudományok képzést nyújtó osztályt – társadalomtudományok, illetve természettudományok – indítanak.

Az idei nyolcadik osztályosok generációjánál vezették be először az előkészítő osztályt, emiatt abban az évben nagyon sokan megijedtek ettől a kísérlettől, és hamarabb íratták be a gyerekeiket az iskolába. Nemcsak a magyar, hanem a román tagozaton is így tettek a szülők, emiatt ebben az évben országos szinten a nyolcadik osztályban negyvenezer diákkal kevesebb van az előző generációkhoz képest.

„Egyelőre hál’ istennek ezt a két osztályt meg tudtuk tartani, a nyolcadikos gyermekek száma elméletileg még ezt a kettőt fenntartja, gyakorlatilag pedig majd a felvételi után kiderül. A megyében jelenleg 55 nyolcadikos diák tanul, és természetesen mindannyiukra számítunk az induló kilencedik osztályokban. 26-os létszámot határoztunk meg egyébként az osztályokban, ebből indulunk ki. Azonban a mostani kilencedik osztályok közül az egyik a minimális már létszám alatt indult el, ott 13 gyermek tanul. Hangsúlyozom, hogy a mostani nyolcadikosok száma alapján teljes létszámmal indulhatna a két kilencedik osztály Besztercén” – mondta a helyettes főtanfelügyelő.

Deák Zoltán tájékoztatott, hogy a szakiskolai képzést választó diákoknak jelen pillanatban Beszterce-Naszód megyében nincs lehetőségük magyar nyelvű képzésben részt venni, ezért ők kénytelenek más megyében iskolát keresni. Ezek a diákok jellemzően Kolozsvárra mennek, főleg azok, akik csak az ott elérhető képzési lehetőségek közül választanának. De arra is van példa, hogy egy középiskolás tanuló azért választja valamelyik kolozsvári magyar középiskolát, mert az idősebb testvére már ott tanul egyetemen.A besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumban két magyar tannyelvű kilencedik osztály indul | Fotó: Facebook

„Az elmúlt években azért annak, aki tanulni akart, volt rá lehetősége itthon is. És most már mi is biztosítani tudjuk az ingyenes bentlakást, az ingyenes szállítást, a délutáni foglalkozást, úgyhogy ez valamennyire csökkenti a kolozsvári elszívó erőt” – mutatott rá Deák Zoltán. 

A helyettes főtanfelügyelő az általános iskolai oktatás helyzetéről is tájékoztatott, elmondta: az elmúlt években viszonylag stabil volt az elemista és gimnazista diákok száma, hozzátette azonban, hogy az előkészítő osztályosok száma évről évre csökken. A mindenkori ciklusváltásnál jellemző létszámveszteségekkel Beszterce-Naszód megyében is folyamatosan számolnak. Az elemisek egy része ötödik osztálytól nem szívesen ingázik a magyar nyelvű gimnáziumi oktatásért, hanem inkább a szülőfalujában marad, ahol már román nyelven tanul tovább. Nyolcadikból kilencedikbe is szokott lenni lemorzsolódás hasonló okok miatt – tudtuk meg.

Beszterce-Naszód megyében egyébként három településen összpontosul a magyar nyelvű általános iskolai oktatás: Magyardécse, Vice és Szentmáté. A Besztercére ingázó gyermekek számára térítésmentes megoldásokat találtak. Ugyanakkor az elmúlt időszakban bővült az iskola utáni foglalkozások száma is, Beszterce mellett most már Magyardécsében és Szentmátén is lehetőségük van a gyermekeknek ezeken részt venni.

Az idei a tizenegyedik tanév, amikor sikeresen működik az iskolatáska program, amelynek köszönhetően a magyar diákok egy része a helyi tanácsosok és a Rákóczi Szövetség jóvoltából új iskolatáskát, illetve más taneszközöket kap a tanév elején, ami hozzájárul ahhoz, hogy diákok mégis a magyar nyelvű oktatást válasszák. 

(Címlapkép: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?