Beidézi Orbán Viktort az Országos Diszkriminációellenes Tanács

Beidézik az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, jelentette ki a digi24.ro-nak Asztalos Csaba elnök. Orbán Viktort a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke, Alexandru Muraru képviselő jelentette fel tusványosi beszéde miatt.

A CNCD elnöke emlékeztetett rá, hogy a törvény értelmében minden feljelentést, ami a diszkriminációellenes tanácshoz érkezik, a felek beidézése követi, és ez ebben az esetben is meg fog történni. „Nem találkoztunk még ilyen helyzettel” – jegyezte meg Asztalos Csaba arra utalva, hogy jelen esetben az egyik beidézendő fél a szomszédos ország miniszterelnöke. Mint mondta, úgy véli, hogy Orbán Viktort Magyarország bukaresti nagykövetségén keresztül lehet beidézni.Fotó: MTI

Asztalos Csaba arról is beszélt, hogy a beidézett felek benyújthatják az álláspontjukat, illetve képviselőt küldhetnek a CNCD-hez, de nem kötelező élniük ezzel a lehetőséggel. A dosszié elemzése után az ügy felelőse javasol egy döntést, amit a diszkriminációellenes tanács megvitat.

Mint ismert, Alexandru Muraru nemzeti liberális párti képviselő a diszkrimináció megelőzéséről és büntetéséről szóló 2000/137-es kormányrendeletre hivatkozva tett feljelentést a CNCD-nél Orbán Viktor ellen, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án egy tusnádfürdői „magánrendezvényen”, amelyen nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

Muraru idézte közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?