Barna Gergő: Sokan kimaradnak az összeírásból a magyar többségű településeken is

Már csak hat nap van hátra a népszámlálás személyes lekérdezéses szakaszából. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) csütörtökön döntött úgy, hogy július 31-éig meghosszabbítja ezt a fázist, lehetőséget kínálva a hiányosságok pótlására. Barna Gergő szociológus, a Népszámlálás.ro kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnöke a Maszolnak elmondta: nem kell aggódni amiatt, hogy visszaélnek az adatainkkal, hiszen csak olyanokra kíváncsiak a kérdőívben, amelyek már szerepelnek a nyilvántartásokban.

„Azt mondogatjuk, hogy ez már a harmadik utolsó hét. Valójában a népszámlálás huszadik hetében járunk, tehát kijelenthetjük, hogy nagyon elhúzódott a tervezetthez képest. Egyelőre a lakosság mintegy 90 százalékát sikerült összeírni. Az Országos Statisztikai Hivatal 19 millióra teszi a teljes becsült lakosságot, és eddig több mint 17 millió személyt számoltak meg” – magyarázta Barna Gergő.

Fotó: Népszámlálás.ro Facebook-oldala

A szociológus kiemelte, az utolsó hét kifejezetten fontos, főleg azokon a településeken, ahol lassabban halad a népszámlálás. „A hosszabbítás során ezeket a hiányosságokat is pótolni lehet. Valószínűleg 93 százalékra sikerül feltornázni a hatékonysági mutatót”.

 A magyar lakosság szempontjából aggodalomra ad okot, hogy sok magyar többségű erdélyi megyében és településen is problémák vannak az összeírással. „Kolozs megye nagyon rosszul áll, hiszen a lakosság 15 százalékát még nem írták össze, de Maros megyében a lakosság mintegy 9, Szatmárban 7, Hargita megyében 6, Biharban pedig 5 százalékát még nem számolták meg” – összegezte, majd hozzáfűzte: Bukarestben sem kielégítők az adatok, ahogy Temesváron sem. A magyar vezetésű települések közül pedig Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Szatmárnémetiben a lakosság több mint 15 százaléka még nem vett részt a népszámláláson.

„Arra számítunk, hogy nagyon sokan az utolsó héten, csak az utolsó pillanatban vesznek részt a cenzuson, hiszen korábban is tapasztaltuk – az online önkitöltéses szakaszban –, hogy ilyenkor felpörög a népszámlálás” – hangsúlyozta Barna Gergő.

Emlékeztetett, új lehetőséget kínálnak a települési összeíró pontok. A hátralevő napokban azoknak kell válaszolniuk a kérdőívre, akik bár online kitöltötték a kérdőívet, de ezt hiányosságok miatt a statisztikai hivatal nem érvényesítette. Ez továbbra is ellenőrizhető a erre a linkre kattintva a személyi számok megadásával. Továbbá azoknak is elérhető, akik sem online, sem számlálóbiztossal nem töltöttek ki a kérdőívet. „Elég, ha a családból csak egy személy megy be és pótolja a hiányosságokat. Továbbá felhívhatja az RMDSZ helyi irodáját az, akinek nincs lehetősége ellátogatni a települési összeíró pontokra. Ők értesítik a lakcímünkhöz rendelt számlálóbiztost, hogy menjen ki az adott címre és vegye fel az adatokat”. Ezen a linken találhatók az RMDSZ-irodák telefonos elérhetőségei.

Nem élnek vissza az adatainkkal

Barna Gergő nyomatékosította, azok maradtak a végére, akik kételkednek a népszámlálás fontosságában. „Azt érdemes tudni, hogy nép- és lakásszámlálásról van szó, tehát a lakásállományról is adatokat gyűjtenek. A cenzust tízévente szervezik meg, és attól függ, hogy mekkora lesz a romániai magyarság aránya, hogy most hányan vesznek részt a népszámláláson. Nyilván ez szimbolikusan is meghatározza a jövőnket, de nagyon sok pragmatikus haszna is van annak, ha az önkormányzatok és a kormány reális képet kap a lakosság társadalmi-demográfiai jellemzőiről.”

Hozzátette, arra biztatnak mindenkit, hogy vegyenek részt a népszámláláson, ha ezt eddig nem tetették meg. Attól nem kell tartani, hogy visszaélnek az állampolgárok adataival, hiszen nem is szükséges olyan adatokat megadni, amelyek már ne szerepelnének a nyilvántartásokban. „Akiket nem sikerül most összeírni, azok adatait beemelik a létező adatbázisokból a népszámlálás következő szakaszában, viszont ezeknek a személyek nem azonosítható be az etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása” – mondta Barna Gergő.

A kérdőíveket mindenkire vonatkozóan ki kell tölteni, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak. Arra is vigyázzunk – és ezt mindenképpen ellenőrizzük is –, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?