banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Tasnádi István Szilárd: legyünk türelmesek és bízzunk a számlálóbiztosokban

Még 13 nap van a népszámlálás személyes lekérdezéses időszakából, július 17-én véget ér a cenzus második szakasza. Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye alprefektusa hétfőn tartott sajtótájékoztatóján arra kérte a lakosságot, legyenek türelmesek a számlálóbiztosokkal, akik most nehéz körülmények között és feszes tempóban dolgoznak.

Kolozs megye alprefektusa ismertette, az online önkitöltéses szakaszban a megyében összesen 371 436 kérdőívet érvényesítettek. Azonban kedvezőtlen a jelentős magyar lakosságú megyék helyzete a személyes lekérdezéses szakaszban, hiszen Kolozs megyében a lakosság 36 százalékát még nem számolták össze. Emellett Szatmár megyében az emberek 34, Maros megyében 31, Bihar és Szilágy megyében 29, Kovászna és Hargita megyében a feltételezett lakosság 26 százalékát még nem sikerült lekérdezni.

Fotó: Dicu Henrietta

Tasnádi István Szilárd kiemelte, a következő időszak fő üzenete az, hogy fogadjuk a számlálóbiztosokat, vegyük fel velük a kapcsolatot. „Ha eddig nem jelentkezett a számlálóbiztos, jelezhetik ezt az RMDSZ-irodáknak a 0740–010678-as telefonszámon” – magyarázta. A telefonhívás során rögzítik a nevet, a lakcímet és egy telefonszámot azért, hogy a körzetért felelős számlálóbiztosnak tudják továbbítani azt. Az alprefektus hozzáfűzte, aki már élt az önkitöltés lehetőségével, és ellenőrizte, hogy érvényesítették a kérdőívét, azoknak már nem kell újra választ adniuk.

A magyar többségű települések közül jól teljesít Szék, Körösfő, Kalotaszentkirály, Bálványosváralja, Várfalva, Tordaszentlászló, Magyarszovát, Szentmihály és Buza is. Azonban vannak olyan települések, ahol a jelenlegi tempó alapján várhatóan alig számolják össze a lakosság 50-60 százalékát a lekérdezéses szakasz végére. A nagyobb községek sem állnak túl jól, mivel a számlálóbiztosoknak sok szektort kell végigjárniuk, de nincsenek elegen – tudatta Tasnádi István Szilárd.

„A nagyobb községekben és városokban a terepmunka szempontjából kritikus a helyzet, naponta mondanak fel a számlálóbiztosok, sok településen nem tudják helyettesíteni őket, mivel nincs több jelentkező. Kolozsváron például 43 népszámlálási biztos hiányzik, ez azt jelenti, hogy 43 körzet nincs lefedve, egy körzetben pedig körülbelül 400-500 lakrész található. Szerdán a kritikus helyzetben lévő települések polgármesterivel tartunk találkozót, és próbálunk megoldásokat találni a problémára” – fejtette ki az alprefektus.

Hozzáfűzte, az állam is hibás abban, hogy az kitöltési program akadozik, leáll a rendszer, emiatt sok időt vesz fel a lekérdezés, elfogy az emberek türelme. „Arra kérek mindenkit, hogy legyenek türelmesek a számlálóbiztosokkal, működjenek együtt velük, hiszen ők jelenleg nehéz körülmények között és feszes tempóban dolgoznak. Minden nap kapok beszámolót a megyei statisztikai hivataltól, ezekből kiderül, hogy vannak olyan számlálóbiztosok is, akik a személyes lekérdezéses szakasz kezdetétől még egy kérdőívet sem töltöttek ki, ám ennek okai ismeretlenek” – tett hozzá Tasnádi István Szilárd.

„A számlálóbiztosoktól kitartást kérünk az utolsó hetekre. Amikor a biztosoknak válaszolunk, fontos, hogy a kérdőívet mindenkire vonatkozóan töltsük ki, akik a háztartásban élnek: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak. Azt is ellenőrizzük, hogy mindenkinek helyesen írják be az etnikumát, az anyanyelvét és a felekezeti hovatartozását” – hangsúlyozta.

A Népszámlálási Központi Bizottság arról tudósított, hogy elfogadnának egy határozatot, amely lehetővé tenné, hogy legkésőbb július 6-áig összeírópontokat létesítenek, ahol a számlálóbiztosok segíthetnék a kitöltést. Megyeszinten kell felmérni, hogy melyek azok a közigazgatási egységek, ahol alacsony a számlálási arány. „Nem lehet tudni, hogy a személyzetet hogyan oldanák meg, hiszen Kolozsváron még csak elegendő biztost sem találtak. Így azonban egyszerűbb lenne a számlálás, hiszen a biztosoknak az okozza a legnagyobb gondot, hogy rengeteg háztartást kell lejárniuk” – fejtette ki Kolozs megye alprefektusa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?