banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

BBTE a közösségben: teret alakítanak ki a látássérült személyek számára a kolozsvári botanikus kertben

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Alexandru Borza Botanikus kertjében pénteken megnyílik az a tér, amely a látássérült személyek számára biztosít hozzáférést a kiállításokhoz: az érdeklődők itt megérinthetik a növényeket, illetve elolvashatják Braille-írással azok ismertetőjét.

Az eseményen jelen lesz dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora, illetve a BBTE rektorhelyettesei és a Romániai Vakok Szövetsége kolozsvári kirendeltségének elnöke, Florentin-Cristian Rădulescu.

Fotó: Borsi Balázs

„A szóban forgó övezet területe nagyjából 150 négyzetméter. Olyan növények kerülnek ide, amelyek tulajdonságai a látás mellett más érzékeket is megszólítanak: illóolajokat kiválasztó fajok, amelyeknek illata a szaglás által könnyen felismerhető, illetve olyan növények, amelyek érintéssel felismerhetők jellegzetes alakú leveleik, virágjuk alapján. Közel 40 faj kerül be a térbe, köztük a jácint, a levendula, a citromfű, a rozmaring, a petúnia, a lestyán és a jezsámen. A fajok leírása (megnevezés, eredet, gazdasági és/vagy orvosi jelentőség) elérhető lesz hagyományos és Braille-írással is” – nyilatkozta az Alexandru Borza Botanikus Kert igazgatója, dr. Mihai Pușcaș egyetemi tanár.

„A BBTE továbbra is arra törekszik, hogy az egész közösség egyeteme legyen, ehhez az oktatási folyamat és a magas színvonalú kutatások mellett konkrét eljárásokra is szükség van. Becsületbeli kötelességünknek tekintjük, hogy nyissunk a közösség minden tagja irányába, ezért is hoztunk létre egy teret a Botanikus Kert Japán kertje közelében, amelyet a látássérült személyek igényeihez igazítottunk – fejtette ki dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A látássérült személyek számára kialakított tér megnyitásával egyidejűleg a BBTE mintegy 150 önkéntese készíti elő a Botanikus Kertet a hideg évszakra. A széleskörű, évente megszervezett környezetbarát megmozdulás a BBTE UBB Goes Green projektjének része.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?