Az online tanórák miatt csökkent a tornából felmentett diákok száma Háromszéken

Az online tanórák miatt csökkent a tornából felmentett háromszéki diákok száma. A Kovászna megyei tanfelügyelőség felmérése szerint ebben a tanévben a 31 890 tanulóból 430-an rendelkeznek orvosi igazolással arról, hogy mentesülnek a fizikai terhelés alól.

A tornából felmentett gyerekek a háromszéki tanulók 1,34 százalékát teszik ki. A tanfelügyelőség adatai szerint legtöbben, 148-an középiskolai tanulók, közülük 95-en lányok. Őket követik az V.-VIII. osztályos diákok, szám szerint 134-en, akik közül 75-en lányok. Az elemi osztályos tanulók közül 92-en nyújtottak be orvosi igazolást arról, hogy mentesülnek a fizikai terhelés alól, közülük 41-en lányok és 51-en fiúk. A szakiskolai diákok közül 53-an vannak felmentve tornából, 37-en lányok.

Farkas Csaba Kovászna megyei testnevelés szaktanfelügyelő szerint az elmúlt évekhez képest ebben a tanévben csökkent a tornából felmentett tanulók száma, ennek az a magyarázata, hogy az online tanórák miatt amúgy sem lehetett hagyományos tornaórákat tartani, ezért a szülők nem igyekeztek orvoshoz, hogy felmentessék gyerekeiket testnevelésből. A szabályok szerint a tornából felmentett gyerekeknek is kötelező jelen lenniük a testnevelés órákon annak ellenére, hogy nem vesznek részt a tevékenységekben.

Felmérik és javítják a sepsiszentgyörgyi diákok rossz testtartását

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a húsvéti vakáció után indítja a Csíki Sándor Programot – amelyet a nemrégiben elhunyt, népszerű sepsiszentgyörgyi testnevelő tanárról neveztek el –, ennek keretében felmérik az előkészítős és elemi osztályos kisdiákok testtartását és mozgáskoordinációját, illetve gyógytornával javítanának rajta.

Kondor Ágota helyi tanácstag, az egészségügyi és szociális szakbizottság elnöke szerint a programban 20 gyógytornász ajánlotta fel segítségét, akik a húsvéti vakáció után 144 osztályban 3003 kisdiák testtartását és mozgáskoordinációját figyelik meg a tornaórák keretében, ehhez természetesen kérik a szülők jóváhagyását is. A testtartási, mozgáskoordinációs problémával küszködő gyerek esetében kitöltenek egy vizsgálati lapot a javaslatokkal és azt elküldik a szülőknek.

Az önkormányzat arra biztatja a szülőket, hogy fogadják meg a szakemberek javaslatait, hiszen egy 20 alkalmas gyógytornán megtanítják helyesen ülni, járni és később nagyon sok probléma megelőzhető ezáltal. A szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek számára az önkormányzat finanszírozza a szükséges gyógytornát, de törvény szerint az egészségbiztosító pénztár is fedez bizonyos számú gyógytornakezelést.

A Csíki Sándor Program másik célja, hogy érzékenyítse a sepsiszentgyörgyi testnevelő tanárokat is, hogy jobban figyeljenek a gyerekek helyes testtartásának kialakítására és a mozgáskoordinációs problémákra. Ennek érdekében a sepsiszentgyörgyi tornatanároknak 20 órás képzést szerveznek, amelyen felfrissítik az ezzel kapcsolatos ismereteiket.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?