Az energiaárakat jövőre is korlátozza és kompenzálja az állam

Nicolae Ciucă miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején kijelentette, hogy csaknem az összes minisztérium nagyobb összegből gazdálkodhat jövőre, az áram- és a gázárak hatósági korlátozása és kompenzálása pedig folytatódik.

„Szinte mindegyik minisztérium magasabb költségvetésre számíthat jövőre. Folytatnunk kell azokat a közpolitikákat és programokat, amelyek mellett elköteleztük magunkat az oktatás, a kutatás és innováció, az egészségügy, a szociális ellátás, a gazdaság, a mezőgazdaság, a közlekedési infrastruktúra, valamint a biztonság és a védelem területén. Folytatódik az áram- és a gázárak korlátozása és kompenzálása” – mondta Ciucă.

Fotó forrása: a román kormány Facebook-oldala

Hozzátette, a csütörtöki kormányülésen elfogadják a 2023-as évi államháztartási törvény tervezetét és a 2023–2025-ös pénzügyi stratégia tervezetét, valamint a pénzügyi és adóügyi intézkedésekre vonatkozó sürgősségi rendeletet.

Ciucă „realistának” és „kiegyensúlyozottnak” nevezte a költségvetés tervezetét, amely szerinte lehetővé teszi a beruházások további támogatását, prioritásként kezeli a munkahelyek megőrzését, a lakosság megvédését az áremelkedés és infláció hatásaitól, és új intézkedéseket tartalmaz a kiszolgáltatott emberek támogatására.

Azt is elmondta, hogy az állampolgárokat érintő ágazatokban 233 program finanszírozására biztosít keretet a költségvetés.

A kormány jóváhagyása után a költségvetés a parlament elé kerül, amely megvitatja és szavaz róla. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy ez december 15-e előtt megtörténik, és az államfő kihirdetheti a jogszabályt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?