Az amerikaiak több mint fele támogatja a román állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlését

Az amerikaiak több mint fele (53 százalék) támogatja a román állampolgárok vízummentességét – derül ki egy az Egyesült Államokban végzett közvélemény-kutatásból.

A The Bullfinch Group és az INSCOP Research által február 19–23. közötti időszakban végzett felmérés szerint arra a kérdésre, hogy támogatják-e Románia mint az USA szövetségese és globális politikájának támogatója felvételét a Visa Waiver programba, amely a vízumkötelezettség eltörlését jelentené a román állampolgárok számára, a válaszadók 53 százaléka válaszolt igennel, 21 százaléka nemmel, 25 százalék pedig határozatlan volt.

A politikai nézeteket tekintve a Demokrata Pártra szavazók nagyobb része (57 százalék) támogatja a vízumkötelezettség eltörlését a romániaiak számára, míg 15 százaléka ellenzi, 28 százalék pedig bizonytalan. A Republikánus Párt szavazóinak a fele (50 százalék) támogatja a romániaiak vízummentességét, míg 29 százalék ellenzi, 21 százalék bizonytalan. A független szavazók 54 százaléka támogatja, 21 százaléka ellenzi a vízumkötelezettség feloldását, 25 százalék bizonytalan.

Az USA belbiztonsági minisztériumának vízummentességi programja, a Visa Waiver 40 ország állampolgárai számára teszi lehetővé, hogy turisztikai vagy üzleti céllal 90 napra vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.Illusztráció: Agerpres/EPA

„Adataink egyértelműen azt mutatják, hogy az amerikaiak nagyon jó véleménnyel vannak az USA politikáját világszerte támogató szövetséges országokról, és hogy nem tekintik Romániát az illegális bevándorlás forrásának. Az amerikaiak többsége tehát támogatja Románia felvételét a Visa Waiver programba; az ellenzők aránya jóval alacsonyabb. Az is nagyon lényeges, hogy nincs olyan általunk vizsgált népességcsoport az Egyesült Államokban, amelyben a román állampolgárok vízummentességét ellenzők aránya magasabb lenne, mint a vízummentességet támogatóké” – idézi az INSCOP Research csütörtöki közleményében a The Bullfinch Group elnökét, Brett Loydot.

Remus Ştefureac, a Strategic Thinking Group elnöke szerint az adatok segíthetik Románia felvételét a vízummentességi programba.

Az amerikai országos közvélemény-kutatás egy, a Strategic Thinking Group nevű agytröszt által támogatott kutatási projekt részeként készült. Az adatokat február 19–23. között gyűjtötték telefonos interjúk segítségével 1044 regisztrált választópolgártól. A hibaküszöb 3 százalék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?