banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az AUR-vezér elutasítja az etnikai alapú régiósítást

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke kedden kijelentette, ideje változtatni az ország területi-közigazgatási szervezésén, karcsúsítani kell a helyi és központi közigazgatást, de alakulata elutasít minden etnikai alapú régiósítást és szeparatizmust.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

Sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy Romániában még az 1968-as területi-közigazgatási felosztás van érvényben, pedig azóta nagyon sok minden megváltozott, és az AUR úgy gondolja, ideje változtatni a dolgokon. „Az AUR elutasít minden etnikai alapú régiósítást és szeparatizmust, ennek azonban nem kell megakadályoznia bennünket abban, hogy egy karcsúbb helyi és központi közigazgatási rendszert dolgozzunk ki” – nyomatékosította a törvényhozó.

Az AUR azt javasolja, hogy egy polgármester egy legalább 5000 fős közigazgatási egység fölött rendelkezzen, és csökkentsék a helyi közigazgatási egységek számát a jelenlegi 3300-ról 1300-ra, a megyék számát pedig 12-15-re.

George Simion meghívta Marcel Ciolacu miniszterelnököt, valamint a koalíciós pártok és az ellenzék képviselőit, hogy vegyenek részt az ország közigazgatási reformjáról szóló vitán, amelyet az AUR szervez csütörtökön a parlamentben.

Az AUR elnöke ugyanakkor bírálta az állami alkalmazottak számának növekedését. Jelenleg 1,3 millióra rúg a közszférában dolgozók száma, ami 500 ezerrel több a 2000-es évek elején jegyzetthez mérten. Véleménye szerint ez az 500 ezer ember mind olyan párttag, akik csak akadályozzák a helyi és központi kormányzat munkáját, és át kellene irányítani őket a magánszférába.

Simion szerint az AUR támogatja és meg fogja szavazni a képviselőházban az ország területi átszervezésről szóló törvénytervezetet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?