banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Aurescu: Ukrajna támogatásával valójában Románia biztonságát támogatjuk

Fotó: AgerpresUkrajna támogatása valójában Románia, a román állampolgárok, az Európai Unió polgárainak és az euroatlanti térség biztonságának a támogatása - jelentette ki az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján Bogdan Aurescu.

A román diplomácia vezetője elmondta, hogy már a tavaly novemberi látogatásakor felvázolta Washingtonban, milyen román szempontokat kellene figyelembe vennie az Egyesült Államok Fekete-tenger-stratégiájának, Ukrajna orosz inváziója azonban felülírta ezeket az elképzeléseket. Hozzátette, hogy az Antony Blinkennel folyatott keddi megbeszélésén ismertette az amerikai külügyminiszterrel Románia új vízióját erről a stratégiáról.

Bogdan Aurescu szerint azért is Bukarest a helyszíne a NATO-külügyminiszterek értekezletének, mert a Fekete-tenger térségének stratégiai jelentősége van az euroatlanti biztonság szempontjából. Emlékeztetett arra, hogy a találkozóra meghívták Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert is, akivel közösen megoldást keresnek Ukrajna védelmi kapacitásának növelésére és a polgári lakosság támogatására.

A román diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy a madridi csúcson hozott döntéseknek megfelelően a NATO-nak növelnie kell a jelenlétét Romániában az ország területén állomásoztatott zászlóaljak dandári szintre emelésével.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?