Átadták a Megmaradás Házát Szatmárnémetiben

Átadták a több mint másfél milliárd forintból felépített, közösségi és lelki térként funkcionáló Megmaradás Házát csütörtökön Szatmárnémetiben.

Az ünnepségen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a római katolikus székesegyház mögött kialakított, nagyobbrészt a magyar kormány támogatásával létrehozott épület avatóján hangsúlyozta: ez a létesítmény egyszerre jelenti és jelzi a magyarok kereszténységhez, illetve magyarsághoz való hűségét.

„Az a mi küldetésünk, hogy a mi magyar nemzetünknek a történetét is egyfajta üdvtörténetté tegyük, és ennek a nagy lehetősége a Magyar Megmaradás Háza” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.Schönberger Jenő megyéspüspök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes | Fotó: Czinzel László

A nemzet és a kereszténység nem egymással szemben álló, hanem egymásra mutató valóság, minden nemzetnek, nemzetrésznek és nemzetiségnek pedig az küldetése, hogy ezt a valóságot megtartsa. A kereszténység és a magyarság összetartozását hangsúlyozva azt mondta, a Szent István által felépített magyar nemzeten „nem fognak az évszázadok”, történelmében akkor volt lehetőség gazdagodásra, amikor hűséges volt az államalapító örökséghez, és akkor torkollott ez katasztrófába, amikor akár jobbra, akár balra „lecsúsztunk a Szent István-i útról” – fejtette ki.

Az épület létrehozásához nyújtott kormányzati segítségégre utalva Semjén Zsolt azt mondta, az egyes véleményekkel ellentétben a kabinet nem „másokat” támogat, hanem „önmagunkat támogatjuk, mert az országhatárokon belül és kívül egy nemzet vagyunk”. Csak akkor van magyar megmaradás, ha minden nemzetrész megmarad - hangoztatta a politikus, hangsúlyozva, ezt kötelessége támogatnia a magyar államnak.A képre kattintva galéria nyílik

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök az eseményen elmondta: a 2500 négyzetméter alapterületű, többfunkciós épületben olyan közösségi tereket hoztak létre, amelyekben bemutatókat, időszakos kiállításokat, rendezvényeket, valamint lelki foglalkozásokat és előadásokat egyaránt rendezhetnek.

A több mint másfél milliárd forint értékű beruházás során az épületet összekötötték a mellette lévő 4400 négyzetméteres, a fejlesztés során parkosított területtel, valamint építészetileg és esztétikailag is összhangba hozták a 2021-ben felújított székesegyház külső homlokzatával – mondta a megyéspüspök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere elmondta, a székesegyház tavalyi rekonstrukcióját követően folytatódik Szatmárnémeti történelmi városközpontjának fejlesztése. Az önkormányzat felújíttatta saját ingatlanjait, folytatja a magánépületek rekonstrukcióját és tervben van a Pannónia Szálló megújítása is – tette hozzá a városvezető. Az eseményen köszöntőt mondott Turós Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

A háromszintes épületben imatermeket, egy nagyobb, 190 férőhelyes és négy kisebb előadótermet, illetve 160 ember befogadására alkalmas rendezvénytermet alakítottak ki. Az itt megszálló vendégek pedig tíz, egyenként két-két ággyal és saját fürdőszobával rendelkező vendégszobát használhatnak, az ő kényelmüket kávézó és 52 férőhelyes parkoló egyaránt szolgálja.

Kapcsolódók

Kimaradt?