Arany János emlékét idézték meg Szilágynagyfaluban

A Szilágynagyfalui Református Egyházközség és a helyi Petri Mór Szakiskola szervezésében immár 16. alkalommal rendezték meg az Arany János Napokat Szilágynagyfaluban.

A háromnapos eseménysorozat keretén belül Arany János nyelvművelő vetélkedőt, Toldi Miklós ügyességi versenyt, Arany János versmondó versenyt, kulturális műsort tartottak. A cél megőrizni és tovább éltetni a nagy költő emlékét, kinek szülei szilágynagyfalui gyökerekkel rendelkeztek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei Arany János Napok is gazdag programokat tartogatott a helyi tanulók számára, akik hol Toldi Miklósok, hol Arany Jánosok akartak lenni. Körükben nagy volt a lelkesedés és a bizonyítási vágy. Több mint száz iskolás vett részt az ügyességi versenyen, és míg a kisiskolások még tétován tartották a rudat, a nagyobbak határozottan mutatták vele Buda fele az utat. A kikapcsolódás, szórakozás, békés versengés mindvégig egybefonódott Arany János nevével.

A szerző felvételei

A vasárnapi ünnepi istentiszteleten Sándor András esperes is beszélt a nagy költőről, a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerőjéről. Mint mondta, gazdag szókinccsel rendelkezett, ezért a maga idejében a magyar nép szószólója volt. Seres Dénes parlamenti képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta, ezen napok keretén belül kifejezzük tiszteletünket, megbecsülésünket azok iránt, akik gazdagították nyelvünket, kultúránkat, hordozói voltak mindannak, ami nemzeti identitásunk. „Fontos a mi közösségeinkben, hogy közösségi napokon, egyházi ünnepségeken fejezzük ki hovatartozásunkat, identitásunkat, tiszteletadásunkat mindazok iránt, akik sokat tettek azért, hogy mi most itt lehessünk. Nemrégiben szobrot avattak Selymesilosván, Ilosvai Selymes Péter emlékére, aki megszólaltatta a Toldit, melyet Arany János kiteljesített és átadott a jövő nemzedékeknek. Általa gazdagította nyelvünket, és gyermekeink mai napig lelkesen szavalják sorait” – fogalmazott a képviselő. A nemzet egy nagy család, amelyhez halálunkig kell ragaszkodni, ezért arra kérte a jelenlévőket, hogy próbálják úgy nevelni gyermekeiket, hogy minden hasonló alkalommal éreztessék velük a hovatartozást, biztassák őket a nyelv művelésére, a kultúra elsajátítására, mert csak így tudunk közös jövőt építeni.

Díjat is nyertek a kicsik

Bár Arany János gazdag szókinccsel rendelkezett, sok szép és áldott művet köszönhetünk neki, verseket, balladákat, írásokat. Ezért hiszem, hogy egyetértene velünk abban, hogy még az ő írásainál, szavainál is szebb, értékesebb és drágább az Isten írott, hirdetett igéje – mondta Szőnyi Levente helyi lelkész. Az istentisztelet után Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, a Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor Petőfi Sándor és Arany János barátságáról tartott előadást, ezt követően az Arany János parkban koszorút helyeztek el a költő mellszobránál. Az iskolában Lőrinczi Inett és Torkos Márk-Erik a 2023-as KOPIA Fotó és Mozgókép Alkotótáborban készült munkákat mutatta be, melyet a több mint száz alkotásból készült rajzkiállítás megnyitója zárt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?