Aláírták a kolozsvári metróvonal kivitelezési szerződését

Aláírta a kolozsvári metróvonal tervezési és kivitelezési szerződését a város önkormányzata a török Gülermak, a francia Alstom és a román Arcada cégek alkotta konzorcium képviselőivel csütörtökön, a kolozsvári városháza üvegtermében.

Az eseményen a román kormány több képviselője, Nicolae Ciuca kormányfő, Lucian Bode belügyminiszter és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter is jelen volt, a beruházás finanszírozását ugyanis jórészt az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében biztosítják.

Illusztráció: Agerpres

Nicolae Ciuca a kolozsvári metróvonal tervét az elmúlt 30 év legnagyobb értékű és jelentőségű beruházásának nevezte. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Kolozsvár európai szinten is jegyzett város, és önkormányzatát követendő példaként állította a többi romániai önkormányzat elé.

Emil Boc kolozsvári polgármester közölte, hogy a metróépítés kétmilliárd eurós beruházást feltételez, a tervezési folyamat fél évet vesz igénybe, utána elkezdődhet az építkezés.

Emlékeztetett, hogy a PNRR előírásai szerint 2026. július 31-éig el kell készülnie az első kilenc megállónak, még ha nem is közlekedik köztük szerelvény. Hozzátette, hogy a projekt 2031-ig folytatódik, amikorra meg kell épülnie mind a 19 megállónak és műkőképesnek is kell lennie.

Illusztráció: Adobe Stock

Az addig tartó több éves építési időszakra, amely a belvárost is érinti, külön közlekedési tervet dolgoznak ki – jelezte Boc, a város jelenleg is nehézkes forgalmára utalva. A török Gülermak, a francia Alstom és a román Arcada alkotta konzorcium képviselői elmondták, hogy Dubajban már építettek metrót, és készek Kolozsváron is ugyanolyan minőségű munkát végezni.

Mint írtuk, a török Gülermak mostanáig 300 km alagutat és 120 metróállomást épített több európai és ázsiai országban. A beruházás becsült értéke hozzávetőleg 9 milliárd lej, amire még rájön az áfa. Ebből 300 millió euró, közel 1,5 milliárd lej, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében érkezik, amennyiben a sikerül határidőre végezni a munkálatokkal.

Az, hogy elnyerte a megbízatást a kolozsvári metró megépítésére, nem jelenti azt, hogy minden munkálatot a hármas konzorcium végez majd, minden bizonnyal számos alvállalkozót vonnak majd be a projektbe. Szakmai hátteréből fakadóan a Gülermak a szakértelmet és a szükséges technológiát biztosíthatja a beruházás számára. A világ jelentős vasúti gyártói közé tartozó francia Alstom a szerelvényekkel, valamint a jelző- és biztosítóberendezésekkel szállhat be a beruházásba.  

A kolozsvári metró 21,03 kilométeres lesz, 19 állomással. A kivitelezőnek a szerződés aláírásától számítva 96 hónap, vagyis nyolc év áll majd rendelkezésére a tervezésre és a munkálatok elvégzésére. Ebből 9,16 kilométert kilenc állomással 2026 augusztusáig kellene befejezni ahhoz, hogy a beruházás megkapja a PNRR-ben erre a célra elkülönített 300 millió eurót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?