Ágyakat szabadítanak fel Kolozs megyében a nem koronavírusos betegeknek

Enyhült a nyomás az egészségügyi rendszeren, ezért a Kolozs megyei kórházak fokozatosan ágyakat szabadítanak fel a nem koronavírusos beteg számára. A folyamatról szerdán egyeztettek az egészségügyi igazgatóság, az egészségbiztosító pénztár és a prefektúra képviselői a megye több kórházának igazgatójával.

A találkozón az az egyezség született, hogy külön részleget hoznak létre a kórházakban a koronavírusos és külön a nem koronavírusos betegeknek, valamint ágyakat szabadítanak fel a más patológiával rendelkező és intenzív terápiát igénylők pácienseknek – számolt be a Maszolnak Tasnádi István Szilárd prefektus.

A kormány megbízottja elmondta, minden kórházigazgató tervet dolgoz ki arra, hogy hány ágyat szeretne felszabadítani a nem Covid-betegnek. Június elején lesz egy újabb egyeztetés, ahol összesítik a terveket. „Azt szeretnénk, hogy több teret adjunk vissza a speciális patológiáknak. Azt még egyelőre nem fogjuk megoldani, hogy teljesen kiküszöböljük a Covid-részlegeket” – mondta Tasnádi.

A felszabadított ágyak száma attól függ, hogy hogyan tudják egymást váltani az alkalmazottak, hogy a két részleg dolgozói ne érintkezzenek egymással, azaz külön körforgás szerint működjenek az osztályok. Mivel a Covid és a nem Covid részleg nem kommunikálhat egymással, minden kórházban felmérik, milyen módon tudják megvalósítani a terveket – magyarázta.

„A kórházigazgatók jönnek majd egy javaslattal, hogy hány ágyat szeretnének visszakapni, és ezt majd összesítjük és megvitatjuk a következő találkozón. Így új struktúrában fog tudni működni az egészségügy, és mindenki a saját telítettsége szerint fog egy számot javasolni, mert minden kórházban van egy bizonyos ágyszám, ami üres” – mondta a prefektus.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?