Aggasztó: románból és matematikából is rontottak a próbavizsgán a háromszéki nyolcadikosok

A Kovászna megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint 1685 nyolcadikos diák vett részt a próba-képességvizsgán. A tavaly végzett társaikhoz képest idén jelentősen kevesebben kaptak átmenő jegyet románból és matematikából, viszont sikerült javítaniuk magyar nyelv és irodalomból. 

Románból a háromszéki nyolcadikosok 46 százaléka kapott 5-ös feletti jegyet, tavaly ez 50,5 százalék volt. Matematikából a diákok alig egyharmada 35,1 százalék kapott átmenő jegyet, ez tavaly 51 százalék volt.

Fotó: Adobe Stock

A nyolcadikosoknak mindössze magyarból sikerült jobban teljesíteniük, mint az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Idén magyarból 85 százalékos az átmenési arány, ami 5 százalékos javulást jelent tavalyhoz képest. Háromszéken egyetlen dolgozatot értékeltek tízesre, azt is magyar nyelvből.

Mint ismert, idén digitalizált rendszerben javítják a dolgozatokat. A módszer lényege, hogy a beszkennelt dolgozatokat szétosztják az egész országban a javítótanárok között. A nyolcadikosok esetében bejelölik, hogy a diák a sajátos tanterv alapján tanulta a románt, így a magyar gyerekek dolgozatait csak azok a pedagógusok javítják, akik a speciális tanterv alapján tanítanak.

A digitalizált javítási módszer miatt aggódnak viszont az idén érettségizők. A tizenkettedikesek záróvizsgáján ugyanis nem jelölik meg a kisebbségi osztályokban tanulók dolgozatait, mivel ez az évfolyam még nem a speciális tanterv szerint tanult. Félő, hogy hátrányos helyzetbe kerülnek a magyar tannyelvű osztályokban tanuló diákok, hiszen a román tanár nem érti miért szegényesebb a szókincsük, mint a román anyanyelvű gyerekeké, ezért lepontozhatja a magyar diákok dolgozatait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?