A tanügyminiszter szerint jó ötlet a bántalmazó tanulók pár napos kizárása az iskolából

Ligia Deca tanügyminiszter azt mondta kedden, „nem tartja rossz ötletnek”, hogy a bántalmazó tanulókat 3-5 napra kizárják a tanórákról, ahogy azt a tanügyi szakszervezetek javasolták, de csak akkor, ha emellett tanácsadásban részesül a diák.

Arra a kérdésre, hogyan vélekedik arról a javaslatról, hogy a magaviseleti jegyet számítsák be az érettségi eredménybe, Deca azt mondta, ha ezzel az érintett diák oktatáshoz való jogát korlátozzák, akkor alkotmányossági problémák merülnek fel. „Ezt a jogászokkal közösen kell kielemeznünk” - tette hozzá.Ligia Deca | Fotó: Agerpres

Azt is megkérdezték tőle, támogatná-e az osztálytermek bekamerázását, valamint azt, hogy a kamerák óra közben is működjenek. Ligia Deca erre azt felelte, erre már van példa, és bizonyos esetekben fel is használták a felvételeket. „Ez egy olyan intézkedés lehet, amely megelőzheti az antiszociális cselekedeteket (...) Persze, csak egyes arra felhatalmazott személyek férhetnének hozzá a felvételekhez. Ez szerintem is megoldás lehet” - mondta.

A tanügyminiszter ugyanakkor nem tartja járható útnak az 1989 előtti javítóintézetekhez hasonló intézmények létrehozását. Emlékeztetett, hogy léteznek ugyan különleges oktatási központok, de azokba csak bírósági ítélettel helyezhető át valaki. „Az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattuk, hogy sokkal hatékonyabb módszerek vannak a tanulók rehabilitálására” - tette hozzá Ligia Deca.

Kapcsolódók

Kimaradt?