Folytatódnak a tüntetések: béremelést követelnek a tanügyisek

A demokráciának még nincsenek olyan mély gyökerei Romániában, hogy mindenki éljen a polgári jogaival – ezt Molnár Zoltán középiskolai tanár, az Egyetem Előtti Oktatás Szakszervezetének Maros megyei elnöke mondta a tanügyben dolgozók tiltakozása kapcsán az Erdélyi Magyar Televízió 24plusz című műsorában.

Molnár Zoltán elismerte: az elmúlt években is többször előfordult, hogy a szakszervezeti vezetők „felültek” a politikum ígéreteire, és végül nem sikerült semmit elérni. A középiskolai tanár kifejezte abbéli reményét, hogy idén más lesz a helyzet, és a szakszervezeti tagok úgy állnak hozzá a tiltakozásokhoz, szükség esetén akár a sztrájkhoz, hogy eredményt lehessen elérni.

Fotó: Fsli Romania/Facebook

Kifejtette, az általános sztrájk elindításához arra lenne szükség, hogy a szakszervezeti tagoknak legalább a fele vállalja a sztrájkot: „sajnos a tavalyi évben a helyi megmozdulásokra, a helyi tüntetésekre voltak jelentkezők, de országos szinten nem érték el az aláírások a tagság ötven százalékát. Úgyhogy nehéz ilyen esetben általános sztrájkot hirdetni” – fogalmazott a Maros megyei szakszervezeti vezető.

Molnár Zoltán szerint Romániában továbbra is az a mentalitás uralkodik, hogy a polgári jogokat alá kell vetni más, nemes céloknak. „Hát hogy ne zárjuk le a diákokat? Hogy ne vizsgáztassuk a diákokat? Mert ugye ők semmiben nem hibásak. Nézzünk Franciaországra: hetek óta tart, vagy egy hete legalább tart a tüntetés. Milliók mennek az utcára. Más a demokrácia gyökere, más a mentalitás. Lehet, hogy nekünk is szükségünk van ilyesmire” – vélekedett a szakszervezeti vezető.

Mint írtuk, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség szerint „a kormány érdektelensége felhívás a tiltakozó akciók folytatására és végül az általános sztrájk elindítására”

A két szakszervezeti szövetség legfőbb követelése, hogy valamennyi tanügyi alkalmazott kapja meg a 2017-es bértörvényben 2022-re előirányzott fizetését, kérik továbbá, hogy növeljék a tanügyi kisegítő személyzet bérét, fizessék ki a tanügyi alkalmazottak munkakörülményeinek megfelelő bérpótlékokat, és hogy a készülő új bértörvényben a pedagógusok kerüljenek egy magasabb javadalmazási kategóriába.

Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az elkövetkező hónapokban is folytatják a tiltakozó akciók sorát, májusban nagyszabású tüntetést szerveznek Bukarestben, és május végén, ha szükséges, kirobbantják az általános sztrájkot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?